FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lazarević se ne osjeća krivim za ratne zločine na Kosovu

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Umirovljeni general Vojske Srbije iCrne Gore Vladimir Lazarević, koji se prošlog tjedna predao Haškomsudu (ICTY), u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po svih pet točakaoptužnice koje ga terete za progon, deportacije i ubojstva albanskihcivila na Kosovu 1999. kao zločine protiv čovječnosti.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Umirovljeni general Vojske Srbije i Crne Gore Vladimir Lazarević, koji se prošlog tjedna predao Haškom sudu (ICTY), u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po svih pet točaka optužnice koje ga terete za progon, deportacije i ubojstva albanskih civila na Kosovu 1999. kao zločine protiv čovječnosti.

"Gospodine predsjedavajući, nisam kriv", ponavljao je Lazarević nakon što mu je sudac Carmel Agius čitao pojedine točke optužbe.

General-pukovnika Lazarevića (55), u vrijeme intervencije srpskih snaga sigurnosti na Kosovu 1999. zapovjednika Prištinskog korpusa tadašnje Vojske Jugoslavije, optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon, deportacije i prisilno premještanje oko 800.000 Albanaca i ubojstvo više stotina albanskih civila.

U četiri točke optužen je za zločine protiv čovječnosti, a u jednoj za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava civila.

Istom optužnicom, koja je otpečaćena 20. listopada 2003., obuhvaćeni su i general VJ Nebojša Pavković, te policijski generali Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, koji su još uvijek na slobodi.

Pavković i Lukić su u Srbiji, a Đorđević, kako se vjeruje, u Rusiji.

Lazarevića i generale tereti se da su zajedno s tadašnjim čelnicima SRJ i Srbije - Slobodanom Miloševićem, Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem i Dragoljubom Ojdanićem, sudjelovali u "udruženom zločinačkom pothvatu" s ciljem "protjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova kako bi se osigurala trajna srpska kontrola nad pokrajinom".

Na prvom pojavljivanju generala Lazarevića pred sudom u ponedjeljak, predstavnik Tužiteljstva najavio je podnošenje novog prijedloga za objedinjavanje optužnica protiv četvorice generala s onom protiv Milutinovića, Šainovića i Ojdanića koje su istovjetne.

Tužiteljstvo je spajanje tih dvaju predmeta predložilo prvi puta u studenome 2003., ali je sudsko vijeće tada prijedlog odbilo jer su sve četvorica generala još bila na slobodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙