FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY objavljuje presudu Strugaru u ponedjeljak

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Haški sud u ponedjeljak će objavitipresudu umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom zagranatiranje Dubrovnika počinjeno 6. prosinca 1991. godine, objavio jeu srijedu ICTY.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Haški sud u ponedjeljak će objaviti presudu umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika počinjeno 6. prosinca 1991. godine, objavio je u srijedu ICTY.

Tužitelji su u svojim završnim riječima, održanim u rujnu prošle godine, zatražili 13 do 15 godina zatvora, a obrana oslobađajuću presudu tvrdeći tada da mu nije dokazana odgovornost za ratne zločine počinjene napadom na Dubrovnik 1991., za koje ga tereti optužnica.

Obrana je prebacila svu krivnju za granatiranje zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. na drugooptuženog admirala Miodraga Jokića, koji je ranije priznao krivnju i osuđen je na sedam godina zatvora.

Optuženi Strugar izrazio je, nakon završnih riječi, žaljenje zbog svih žrtava, kako onih u Dubrovniku tako i u redovima JNA.

Strugar je 1991. bio zapovjednik II. operativne skupine JNA u čijem su sastavu bile sve snage uključene u napad na Dubrovnik, a Jokić njegov zamjenik i zapovjednik 9. Vojnopomorskog sektora Boka.

Jokić je kao svjedok-pokajnik u ožujku prošle godine 10 dana svjedočio protiv Strugara, potvrdivši gotovo sve navode iz optužnice koja je Strugara u šest točaka teretila za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, okrutnog postupanja, napada na civile i civilne objekte, uništavanja vjerskih i kulturnih objekata i povijesnih spomenika.

Strugarovo suđenje trajalo je od sredine prosinca 2003. do kraja srpnja prošle godine, ukupno 21 radni tjedan. Optužba je izvela 32, a obrana 21 svjedoka, uz uvođenje niza vojnih dokumentata, transkripata, video i audio zapisa i drugih dokaza.

Zajedno s generalom Stugarom i admiralom Jokićem, za granatiranje dubrovačkog Starog grada bio je optužen i kapetan JNA Vladimir Kovačević.

On je u međuvremenu privremeno oslobođen iz pritvora i upućen na psihijatrijsko liječenje u Beograd, a glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte predložila je prebacivanje tog predmeta na suđenje Srbiji i Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙