FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH tisak o Mesićevu ponovnom izboru za predsjednika

SARAJEVO/MOSTAR, 18. siječnja 2005. (Hina) - Sva važnija izdanjabosanskohercegovačkih tiskovina od utorka u svojim prvim reakcijama naponovni izbor Stjepana Mesića za hrvatskog predsjednika ističu kako ćese to pozitivno odraziti na odnose između BiH i Hrvatske.
SARAJEVO/MOSTAR, 18. siječnja 2005. (Hina) - Sva važnija izdanja bosanskohercegovačkih tiskovina od utorka u svojim prvim reakcijama na ponovni izbor Stjepana Mesića za hrvatskog predsjednika ističu kako će se to pozitivno odraziti na odnose između BiH i Hrvatske.

U uvodnom komentaru sarajevskog "Oslobođenja" naglašava se kako "Mesićev ponovni izbor ima iznimno značenje i za Bosnu i Hercegovinu".

"On se i s Tuđmanom razišao upravo na odnosu prema BiH. Dok je Tuđman računao na dio BiH, Mesić je sve vrijeme govorio o Bosni i Hercegovini kao samostalnoj i nedjeljivoj državi. Ostao je u tomu dosljedan i u ovoj kampanji, iako je bio svjestan da će u BiH dobiti manje glasova od Jadranke Kosor koja je, ipak, trčala po glasove u Mostar", navodi se u komentaru "Osloođenja".

List podsjeća da je nakon proglašenja izbornih rezultata Mesić za bosanskohercegovačke Hrvate rekao da su konstitutivni narod, a ne dijaspora. "Time je na temeljnom pricipu još jednom potvrdio svoj stav o nedjeljivosti BiH i njenom državnom suverenitetu, što znači da to nije nikakav rezervni teritorij susjednih država i da za sva vremena treba da dignu ruke i poglede s Bosne i Hercegovine", piše sarajevsko "Oslobođenje".

"Dnevni avaz" pod naslovom "Mesić je najbolje rješenje za BiH" prenosi izjave brojnih političkih dužnosnika iz BiH u kojima se pozdravlja Mesićev ponovni izbor za hrvatskog predsjednika. Bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je rekao da Mesićeva pobjeda za BiH znači nastavak politike razvoja, unapređenja dobrosusjedskih odnosa i kontinuitet politike europskog puta Republike Hrvatske. "Predsjednik Mesić je bio prijatelj Bosne i Hercegovine kada je bilo najteže", dodao je Tihić.

Predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH Safet Halilović ocijenio je za isti list kako je Mesić demokratsko lice Hrvatske.

"On je u presudnim trenucima rata u BiH i Hrvatskoj imao snage kazati istinu, a to je da je, između ostalog, na BiH agresija izvršena i iz Hrvatske", rekao je Halilović..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙