FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karl Bildt: OHR je prepreka ulasku BiH u EU

BANJA LUKA, 1. veljače 2005. (Hina) - Švedski diplomat, jedan odtvoraca daytonskog sporazuma i bivši Visoki predstavnik u Bosni iHercegovini Karl Bildt vjeruje da bi eventualne ustavne promjene u BiHmorale imati potporu cijelog društva u BiH, a da je Ured Visokogpredstavnika najveća prepreka ulasku BiH u članstvo EU, prenosebanjalučke Nezavisne novine u broju od utorka.
BANJA LUKA, 1. veljače 2005. (Hina) - Švedski diplomat, jedan od tvoraca daytonskog sporazuma i bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Karl Bildt vjeruje da bi eventualne ustavne promjene u BiH morale imati potporu cijelog društva u BiH, a da je Ured Visokog predstavnika najveća prepreka ulasku BiH u članstvo EU, prenose banjalučke Nezavisne novine u broju od utorka.

"Sve je na političarima BiH. Sigurno je, međutim, da će, kada se političari s različitih strana uspiju o stupnju promjene Ustava dogovoriti sami, bez posrednika, to onda biti dokaz da je BiH vitalna, održiva država. Sve dok se oni ne uspiju dogovoriti bez međunarodnih intervencija, nad BiH će stajati znak pitanja. (...)Možda bi bilo od koristi proučiti ustavne strukture u drugim multinacionalnim europskim državama, te izvući pouku iz njihovog iskustva. Mislim da su Belgija i Švicarska najbolji primjeri. Obje ove države opstaju u sustavima u kojima različiti entiteti imaju visok stupanj autonomije", izjavio je Karl Bildt u intervjuu Nezavisnim novinama.

On dodaje kako sadašnji Ustav BiH uključuje odredbe koje centralnoj vlasti BiH daju ovlaštenje da stvori jedinstveno tržište u BiH, koje je jedan od glavnih preduvjeta za ulazak i priključenje europskim integracijama.

"To je nešto na čemu smo mi, iz međunarodne zajednice, inzistirali u Daytonu, ali, po svemu sudeći, tada nisu svi shvatili važnost. Međutim, mislim da je najveća prepreka članstvu BiH u EU zapravo uloga Ureda Visokog predstavnika. Sve dok BiH ne bude potpuno suverena država, teško da može ući u tvorevinu kao što je EU", kaže Karl Bildt i podsjeća da je Daytonski sporazum "znatno iznad jurisdikcije Visokog predstavnika" jer se, u najvećem dijelu, sastoji od niza međunarodnih sporazuma.

Ustav, pak, nije međunarodni sporazum već bi trebao biti dio političkog sustava BiH, naglašava bivši Visoki predstavnik u BiH Karl Bildt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙