FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sati

ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 21.00 sati:
ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 21.00 sati:

ZAGREB

Tijelo hrvatskog vozača Ivana Pavčevića, ubijenog u napadu na kamionski konvoj u Iraku 7. veljače, prebačeno je u Kuvajt, izjavio je u nedjelju za Hinu načelnik odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

Tu su informaciju Amerikanci diplomatskim putem dostavili hrvatskom veleposlanstvu u Kairu, rekao je Ljubičić. MVP će sada organizirati dopremu tijela iz Kuvajta u Hrvatsku, dodao je.

Ivan Pavčević (54) iz Nove Gradiške ubijen je u napadu iračkih pobunjenika na kamionski konvoj kod Tikrita 7. veljače. Njegova pogibija službeno je potvrđena u subotu.

Pavčević je druga hrvatska žrtva među vozačima kamiona u Iraku. Dalibor Burazović ubijen je kod Mosula 23. listopada prošle godine.

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević sudjelovali su u subotu i nedjelju na 41. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Konferencija svake godine okuplja više od dvije stotine sudionika iz četrdesetak zemalja među kojima su članovi vlada i parlamenata, visoki vojni dužnosnici, znanstvenici i predstavnici medija.

Žužul je u nedjelju sudjelovao u tematskom Panelu o budućoj ulozi Ujedinjenih naroda u jačanju globalne sigurnosti, o kojem je uvodno izlagao glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Na marginama Konferencije, ministar Žužul imao je niz bilateralnih sastanaka na kojima se razgovaralo o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, navodi se u priopćenju MVP-a.

PRIŠTINA

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u nedjelju, tijekom posjeta srpskoj enklavi Štrpce na Kosovu, da je neovisnost te pokrajine neprihvatljivo rješenje.

"Ja sam protiv neovisnosti Kosova i za mene je ona neprihvatljiva. Nikada takvo rješenje neću prihvatiti", rekao je Tadić u govoru okupljenim mještanima.

Tadić je naglasio da je od međunarodnih vlasti u Prištini zatražio dodatna sigurnosna jamstva za Srbe i sve nealbance na Kosovu, identične onima kakve Srbija jamči Albancima na jugu Srbije. U Štrpcu živi oko 12.000 Srba.

Tadić je ranije u nedjelju posjetio srpske enklave Crnicu i Šilovo i sastao se s civilnim upraviteljem UN-a Sorenom Jessenom-Petersenom. Pitanje konačnog statusa Kosova bila je središnja tema toga razgovora, ali nikakvih priopćenja za javnost nije bilo.

Tadić svoj posjet Kosovu, kojeg prate iznimne mjere sigurnosti međunarodne policije, nastavlja večeras i u ponedjeljak.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izrazio je u nedjelju nadu da će srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom posjeta Kosovu uputiti pozitivan signal o spremnosti Beograda da "izgradi mostove povjerenja", priopćio je UNMIK u nedjelju.

Jesesn-Petersen je u razgovoru s Tadićem izrazio nadu da će predsjednik Srbije iskoristiti svoju posjet da dobije potpuni uvid u situaciju na Kosovu i da će imati prilike razgovarati s predstavnicima svih zajednica na Kosovu, stoji u priopćenju UNMIK-a.

BAGDAD

Pobjedu na iračkim izborima održanima 30. siječnja odnio je Ujedinjeni irački savez, odnosno šijitska lista s potporom velikog ajatolaha Alija Sistanija s dobivena 132 od ukupno 275 mjesta u novom iračkom parlamentu, dok je koalicija kurdskih stranaka osvojila 71 mjesto, lista premijera Iyada Allawija 38, a lista predsjednika, države Ghazija al-Yawara samo pet mjesta, izvijestilo je u nedjelju iračko izborno povjerenstvo.

Odnosno, Ujedinjeni irački savez osvojio je 48,1 posto glasova, 25,7 posto pripalo je koaliciji kurdskih stranaka, a 13,8 posto ljudi glasalo je za listu premijera Iyada Allawija te svega 1,7 posto za Al-Yawarovu sunitsku listu.

Izborima se, prema podacima povjerenstva odazvalo oko 59 posto stanovnika s pravom glasa - 8.456.266 birača od ukupno upisanih 14,2 milijuna.

WASHINGTON

Ahmed Shalabi, koji vodi jednu od stranaka Ujedinjenog iračkog saveza, koja vodi nakon izbora organiziranih 30. siječnja u Iraku, potvrdio je u nedjelju da ga savez podržava za mjesto premijera.

"Određen sam na mjesto premijera", rekao je u telefonskom razgovoru za američku tv-mrežu CNN. "Podržava me Savez", dodao je.

Lista Ujedinjenog iračkog saveza osvojila je 48,1 posto glasova na izborima koji će odrediti članove Nacionalne skupštine. Islamistička stranka Al-Dawa, Vrhovno vijeće islamske revolucije u Iraku (CSRII) i Irački nacionalni kongres (CNI), kojim upravlja Shalabi, glavne su stranke Ujedinjenog saveza.

MUENCHEN

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov izjavio je u nedjelju na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu da je njegovoj zemlji dojadilo slušati zapadnjačke lekcije o demokraciji i, nevezano s tim, najavio da će Rusija uskoro razviti novu generaciju nuklearnog naoružanja.

Osam dana nakon što je američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila da Moskva mora iskazati svoju odanost "temeljima demokracije", Ivanov je rekao da je Rusija spremna za otvorenu razmjenu stajališta na predstojećem summitu američkog predsjednika George W. Busha i ruskog kolege Vladimira Putina 24. veljače u Bratislavi.

"Spremni smo razgovarati o svakom pitanju sa Sjedinjenim Državama, ali ne samo davati odgovore nego i postavljati pitanja", rekao je Ivanov. "Demokracija nije krumpir koji se prebacuje iz jedne vreće u drugu. Smatram da se demokracija u Rusiji normalno razvija posljednjih godina", dodao je ruski ministar,

Ivanov je Muenchenu također izjavio da će Rusija uskoro biti spremna proizvesti "unikatnu" novu generaciju nuklearnog oružja. Radi se nadogradnji i modernizaciji ruskog strateškog arsenala kojem će cilj biti kvaliteta, a ne kvantiteta, rekao je Ivanov.

DRESDEN

Njemački grad Dredsen obilježava u nedjelju 60. godišnjicu razornog bombardiranja savezničkih zrakoplova tijekom kojeg je poginulo najmanje 35.000 stanovnika, dok je najveći dio povijesne gradske jezgre u potpunosti uništen.

Obljetnicu je iskoristilo oko 2.000 neonacista koji su promarširali glavnim gradom pokrajine Saske noseći crne zastave i transparente s nacističkim porukama. Političari su zabrinuti da bi se njihov pohod mogao pretvoriti u sukob sa stanovnicima Dresdena koji su na ulice izašli s bijelim ružama.

Službena proslava počela je odavanjem počasti žrtvama kod masovne grobnice, dok su neonacistički prosvjednici mahali transparentima poput onoga na kojem piše: "Bombaški teror saveznika - jučer i danas. Hiroshima, Nagasaki, Dresden i danas Bagdad. Nema oprosta, nema zaborava".

ZAGREB

Hrvatski državljanin priznao je da je u siječnju sudjelovao u otmici bogatog poslovnog čovjeka u Švedskoj te je protiv njega podignuta optužnica i smješten je u istražni zatvor, rekao je njegov odvjetnik Claes Oestlund za agenciju France presse.

Švedska policija zbog tijeka istrage nije objavila ime uhićenika, ali su hrvatski diplomatski izvor u Stockholmu potvrdili cijeli slučaj, a neslužbeno se doznaje da se radi o 43-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Osijeka.

"Moj klijent priznao je krivicu zbog otmice Fabiana Bengtssona 17. siječnja" u Goeteborgu te je protiv njega podignuta optužnica zbog otmice i ucjene, kazao je Oestlund.

Bengtsson (32) direktor je multimedijske švedske grupacije Siba. Otmičar ili više njih oslobodili su ga živog i zdravog 3. veljače, bez isplate ikakve otkupnine, izvijestila je u nedjelju švedska policija. Glavni osumnjičenik, hrvatski državljanin koji dobro vlada švedskim i dugi niz godina živi u toj zemlji, uhićen je zahvaljujući informacijama dobivenim od otetog Bengtsssona, rekao je za tu novinsku agenciju njegov branitelj Oestlund.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙