FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica slijedila oštar rast američkih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice upetak su poskupjele, slijedeći snažan rast cijena blue-chip dionica naameričkim tržištima, a predvođene nordijskim telekomom TeliaSonera ibritanskim proizvođačem cigareta Gallaher.
LONDON/FRANKFURT, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u petak su poskupjele, slijedeći snažan rast cijena blue-chip dionica na američkim tržištima, a predvođene nordijskim telekomom TeliaSonera i britanskim proizvođačem cigareta Gallaher.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,4 posto, na 5.021 bod. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 4.362 boda.

Po dobitcima se isticala dionica najvećeg telekoma nordijske regije TeliaSonere, koja je razveselila ulagače svojim planovima smanjenja troškova u iduće tri godine za 700-850 milijuna dolara godišnje. Dionice te švedsko-finske grupe, koja je suočena s oštrom konkurencijom na zasićenom domaćem tržištu, ojačale su četiri posto.

Ojačale su i dionice Danone-a, francuskog prehrambenog diva, nakon što je zadržao ciljane razine dobiti za 2005. unatoč većem padu dobiti nego se očekivalo. Na vrijednosti su dobile i dionice britanskog Gallahera, nekih 2,3 posto, budući su se pojavile glasine da japanski proizvođač Japan Tobacco razmatra ponudu za kupnju tog britanskog proizvođača.

Nasuprot njima, oslabile su dionice francuskog proizvođača auto-dijelova Valeo zbog pada prošlogodišnje dobiti za 17 posto i opreznih procjena ciljanih prihoda u ovoj godini. Njegove su dionice stoga oslabile 1,7 posto.

Tokijska burza u petak nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙