FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BP i UBS ojačali europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Predvođene jačanjemdionica britanske naftne kompanije British Petroleum i švicarske bankeUBS europske dionice u utorak su ponovno poskupjele.
LONDON/FRANKFURT, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Predvođene jačanjem dionica britanske naftne kompanije British Petroleum i švicarske banke UBS europske dionice u utorak su ponovno poskupjele.

Londonski Ftse indeks do podneva je stoga ojačao 0,24 posto, na 4.991 bod. Frankfurtski DAX porastao je 0,16 posto, na 4.373 bodova.

Britanski naftni div BP, druga najveća svjetska kompanija s dionicama izlistanim na burzi po visini tržišne kapitalizacije, zabilježio je rast cijena dionica od 0,5 posto, nakon što je izvijestio o oštrom rastu dobiti u četvrtom tromjesečju i rekordnom cjelogodišnjem profitu zahvaljujući visokim cijenama nafte i snažnim profitnim marginama.

Ojačale su i dionice sedme po veličini svjetske banke UBS, nekih 0,4 posto. Ona je objavila optimistične prognoze za 2005. nakon što je izvijestila o najboljim rezultatima poslovanja u četvrtom tromjesečju u svojoj povijesti, potaknutima snažnim financijskim tržištima i zdravim priljevom novca od imućnih klijenata.

Podršku jačanju dionica pružio je i pad cijena sirove nafte na američkom tržištu na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, a niže cijene nafte znače i niže troškovi inputa za mnoge kompanije.

Europskim izvoznicima podršku pruža i jačanje dolara na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema euru, potpomognuto nastojanjima američke vlade da pooštri fiskalnu politiku i optimističnim stavom čelnika američke središnje banke o golemim američkim manjkovima.

"Proračun predsjednika Busha u ovom iznosu srezat će manjak i umanjiti zabrinutosti glede gospodarske održivosti. Međutim, on tek treba proći u Kongresu i još može biti oslabljen", kazao je strateg u ING Financial Marketsu James Knightley.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,08 posto, na 11.490 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙