FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Ericssona ograničile rast europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su neznatno porasle budući je dobitnike zasjeniloslabljenje dionica tehnološkog sektora predvođenog oštrim padom cijenadionica Ericssona.
LONDON/FRANKFURT, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su neznatno porasle budući je dobitnike zasjenilo slabljenje dionica tehnološkog sektora predvođenog oštrim padom cijena dionica Ericssona.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao blagih 0,06 posto, na 4.993 boda. Frankfurtski DAX ojačao je neznatnih 0,02 posto, na 4.354 boda.

Tehnološki sektor našao se na udaru nakon što je Ericsson izvijestio o nižem od očekivanja rastu bruto dobiti u četvrtom tromjesečju unatoč većim narudžbama, što mu je srušilo cijene dionica za šest posto. Dan ranije njegove su dionice pak ojačale gotovo pet posto.

"Vrlo sam oprezan u pogledu tehnološkog sektora u cjelini. Rast obujma donekle postoji, no margine nisu privlačne i padaju", kazao je Edwin Slaghekke, menadžer global fonda pri Theodoor Gilissen Bankiers u Amsterdamu.

Oslabile su i dionice automobilskih proizvođača, predvođene DaimlerChryslerom, čije su dionice oslabile 1,6 posto po objavi znatno lošijih rezultata od očekivanja.

Nasuprot njima, na strani dobitnika posebno se isticala britanska kemijska grupa ICI, čije su dionice skočile devet posto, nakon što je izvijestila o rastu dobiti prije oporezivanja u skladu s najvišim očekivanjima tržišta i objavila optimistične prognoze.

Ojačale su i dionice francuske banke Societe Generale, oko 3,5 posto, zbog objave 30-postotnog rasta dobiti u četvrtom tromjesečju, u skladu s prošlotjednim impresivnim rezultatima njezina rivala BNP Paribas, čije su dionice ojačale jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, dosegnuvši 11.553 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙