FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimistične prognoze Nokije ograničile pad cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržištau četvrtak nisu zabilježila veće gubitke na cijenama dionicazahvaljujući optimističnim procjenama prihoda iz finske Nokije koje supotaknule jačanje tehnoloških dionica.
LONDON/FRANKFURT, 27. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržišta u četvrtak nisu zabilježila veće gubitke na cijenama dionica zahvaljujući optimističnim procjenama prihoda iz finske Nokije koje su potaknule jačanje tehnoloških dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio blagih 0,09 posto, na 4.842 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,23 posto, na 4.204 boda.

Dionice Nokije skočile su 6,6 posto nakon što je najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona objavio kako u razdoblju od siječnja do ožujka očekuje prihode u visini od sedam do 7,3 milijarde eura, što osjetno premašuje prognoze analitičara. Tvrtka je izvijestila i o manjem od očekivanja padu zarade u četvrtom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji tijekom božićnih blagdana.

"Izgleda vrlo dobro i teško je pronaći nešto negativno", kazao je Jari Honki iz eQ Bank u Helsinkiju. "Najbolja vijest je rastući tržišni udjel i visina prihoda, koja je vrlo snažna. Nokijina strategija je bila uspješna i nadmašila je moja očekivanja. Čini se da će 2005. imati dobar početak za Nokiju".

Na strani gubitnika našli su se europski proizvođači automobila, pri čemu su se isticali BMW i Volkswagen, čije su dionice oslabile po jedan posto. Oslabile su i dionice bankarskog sektora.

Od rijetkih dobitnika još se izdvaja britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, nakon što je izvijestila o 19-postotnom rastu zarade u 2004. Njezine dionice ojačale su 3,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se za 0,3 posto, na 11.341 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙