FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su blago smanjene pod utjecajem gubitaka usektorima naftne industrije i telekom opreme, koji su nadjačalidobitnike u sektoru maloprodaje i banaka.
LONDON/FRANKFURT, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su blago smanjene pod utjecajem gubitaka u sektorima naftne industrije i telekom opreme, koji su nadjačali dobitnike u sektoru maloprodaje i banaka.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,11 posto, na 4.911 bodova. Frankfurtski DAX spustio se neznatnih 0,04 posto, na 4.294 boda.

Dionice francuskog maloprodajnog lanca Carrefour ojačale su tri posto, dosegnuvši najviše razine u zadnja četiri mjeseca, pod utjecajem napisa u tisku da će izvršni direktor tvrtke Daniel Bernard odstupiti s dužnosti jer tvrtka trpi zbog slabih prihoda njezinih hipermarketa.

Na strani dobitnika bila je i Deutsche Bank, čije su dionice ojačale dva posto, nakon što je najveća njemačka banka objavila manji od očekivanja pad tromjesečne dobiti i najavila otpuštanja zaposlenika kako bi ostvarila ciljanu zaradu.

No, ulagače su razočarale vijesti iz naftnog diva Shella o ponovnom smanjenju naftnih rezervi, što je spustilo cijene njegovih dionica za dva posto, iako je izvijestio i o golemoj zaradi u četvrtom tromjesečju i najavio program otkupa dionica.

Izgubile su na vrijednosti i dionice Alcatela, gotovo 9 posto, nakon što je izvijestio o manjoj od očekivanja tromjesečnoj dobiti.

Tržište nije iznenadila odluka američke središnje banke Fed o novom povećanju kamatnih stopa, koje je bilo uvelike očekivano. U skladu s očekivanjima tržišta, Europska središnja banka na svojem je zasjedanju u četvrtak zadržala ključne kamatne stope na dosadašnjih dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je gotovo 0,2 posto, na 11.389 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙