FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica blizu novih najviših razina u zadnjih 30 mjeseci

LONDON/FRANKFURT, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su bile nadomak nove najviše razine u zadnjedvije i pol godine pod utjecajem olakšanja ulagača nakon što su iračkiizbori prošli bez većih poteškoća, što je izazvalo jače slabljenjecijena nafte.
LONDON/FRANKFURT, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su bile nadomak nove najviše razine u zadnje dvije i pol godine pod utjecajem olakšanja ulagača nakon što su irački izbori prošli bez većih poteškoća, što je izazvalo jače slabljenje cijena nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao gotovo 0,7 posto, na 4.864 boda, a frankfurtski DAX čak i više od 1,1 posto, dosegnuvši 4.249 bodova.

Od najvećih dobitnika izdvaja se irska diskontna zrakoplovna kompanija Ryanair, sa skokom cijena dionica od 10 posto, nakon što je izvijestila o boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za treće tromjesečje. Te vijesti, uz pad cijena nafte, podigle su cijene dionica ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu su se najviše isticali britanski British Airways i njemačka Lufthansa.

"Utjecaj izbornog rezultata u Iraku tek će se utvrditi, no činjenica da su izbori iza nas jest ono što je pružilo podršku tržištu dionica", ukratko je ocijenio raspoloženje ulagača Tom Hougaard u City Indexu.

Ojačale su i dionice diva automobilske industrije DaimlerChryslera, nekih 1,7 posto, po objavi da je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Dubaija kupila milijardu dolara vrijedan udjel u tom američko-njemačkom koncernu i tako postala njegovim trećim najvećim dioničarom.

Najnovija vijesti iz SAD-a o golemom spajanju, nakon što je SBC Communications objavio da će kupiti AT&T za 16 milijardi dolara, pomogla je jačanju cijena europskih dionica, posebice telekom sektora.

No, bilo je i gubitnika, pri čemu se izdvaja dionica njemačkog farmaceutskog diva Bayera, čije su dionice izgubile na vrijednosti 3,7 posto, nakon što je njegova podružnica za polimere i kemikalije Lanxess prvi put izašla na tržište kao zasebna kompanija.

Ipak, na tržištima dionica se ne očekuje preveliki rast cijena dionica pred niz ključnih američkih gospodarskih pokazatelja u ovome tjednu, posebice izvješće o zaposlenosti, te dvodnevni sastanak američke središnje banke Fed, koji započinje u utorak i trebao bi rezultirati odlukom o povećanju kamatnih stopa.

Naftom se na američkom tržištu trguje po cijeni do 46,40 dolara, 1,6 posto nižoj, budući su nedjeljni irački izbori prošli bez prekida u tamošnjem izvozu nafte a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostavila proizvodnju nepromijenjenu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,6 posto, dosegnuvši 11.387 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙