FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Italija obilježava prvi Dan sjećanja na žrtve fojbi

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Italija ove godine prvi put 10.veljače obilježava Dan sjećanja na tisuće Talijana ubijenih u fojbama,piše milanski Avvenire i podsjeća da je talijanski parlament donioodluku o ustanovljanju Dana sjećanja kako bi podsjetilo na ovaj vrlovažan događaj talijanske povijesti.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Italija ove godine prvi put 10. veljače obilježava Dan sjećanja na tisuće Talijana ubijenih u fojbama, piše milanski Avvenire i podsjeća da je talijanski parlament donio odluku o ustanovljanju Dana sjećanja kako bi podsjetilo na ovaj vrlo važan događaj talijanske povijesti.

"Riječ je o dramatičnom događaju koji je prouzročio pogibiju desetaka tisuća Talijana i izbjeglištvo 350.000 preživjelih", ističe list i objašnjava: "Na kraju Drugog svjetskog rata jadranske obale koje su danas dio Hrvatske i Slovenije (bivša Jugoslavija) pripadale su Italiji i bile su, očito, nastanjene Talijanima uz malu manjinu Jugoslavena koji su došli iz unutrašnjosti i nastanili se u mirnom suživotu na tim obalama koje su se tada zvale Istria, Fiume (Rijeka) i Dalmazia".

1945. godine, nastavlja list, Titovi su ljudi "nečuvenom nasilnošću" prodrili u te regije koje su do svojih stanovnika "ispražnjene" svim sredstvima. U fojbe, kraške jame bacani su muškarci, žene i djeca talijanske nacionalnosti što povjesničari nazivaju "etničkim čišćenjem", tumači list i dodaje da je preživjelima preostalo samo da pobjegnu i rasprše se u drugim regijama Italije. "Od tog dana Istria, Fiume i Dalmazia nazvane su Jugoslavijom", zaključuje list osvrt na obilježavanje Dana sjećanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙