FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Talijanska politika usmjerena protiv Slovenije

LJUBLJANA,10. veljače(Hina) - Italija već 15 godina provodiprotuslovensku politiku, a Sloveniji preostaje samo da taj problempostavi u kontekst europske politike, piše u četvrtak u listu"Primorski dnevnik" iz Trsta povjesničar Jože Pirjevec koji se,povodom polemika koje prate proslavu Dana sjećanja u Italiji iprikazivanje filma "Srce u jami", osvrće na pitanje međudržavnihodnosa, "povijesne pomirbe" i revizije gledana na povijest,isprovociran polemikama.
LJUBLJANA,10. veljače(Hina) - Italija već 15 godina provodi protuslovensku politiku, a Sloveniji preostaje samo da taj problem postavi u kontekst europske politike, piše u četvrtak u listu "Primorski dnevnik" iz Trsta povjesničar Jože Pirjevec koji se, povodom polemika koje prate proslavu Dana sjećanja u Italiji i prikazivanje filma "Srce u jami", osvrće na pitanje međudržavnih odnosa, "povijesne pomirbe" i revizije gledana na povijest, isprovociran polemikama.

"Kad smo stjecali nezavisnost nismo imali iluzija i bilo je jasno da ćemo bez jugoslavenske zaštite biti još više pod talijanskim pritiskom od propale federacije. To je bila cijena kojom je bilo potrebno platiti ostvarenje naše državnosti. No, pitanje je sada kako odgovoriti na politiku koja nakon niza godina formiranja javnog mišljenja prelazi u agresivnu fazu", piše u vezi sa zadnjim polemikama Pirjevec, dodajući da psihološki i politički problem u odnosima Rima i Ljubljane ne rješava ni Europska unija i da je apsurdno očekivati simboličan čin pomirenja koji bi stanje normalizirao.

"Apsurdno je čekati na čin pomirenja u Ljubljani što bi ga po uzoru na Willija Brandta napravio neki visoki predstavnik talijanskog naroda. Zato nema smisla pristati na čin polaganja vijenaca na fojbu Basovizza blizu Trsta i tako dati dodatni zapaljivi materijal propagandi Berlusconijevih medijskih gurua. Preostaje nam da to pitanje postavimo kao europski problem i racionalnim se pristupom pripremimo na obranu. Jer, ako to ne učinimo - granice će doduše ostati, no talijanski utjecaj suvereno će sezati sve do (nekadašnje) rapalske granice (blizu Postojne)", navodi Pirjevec koji dodaje da bi se pritisku na Sloveniju mogla pridružiti i desnica u Austriji.

"Može se očekivati da će u takvoj politici Rim dobiti potporu i u Beču, pa nije teško predvidjeti kakva će biti sudbina Maribora i Štajerske. Slovenija će biti reducirana na ljubljansku provinciju koja će životariti kao vazalna država u sjeni dvije 'velike' susjedne države. Ne isključujem da bi se to nekome u Sloveniji moglo i svidjeti", piše Pirjevec.

Talijanski "pritisak", odnosno revizionističko gledanje na povijest od strane stranaka u Berlusconijevoj vladi neće doživjeti kritike u međunarodnoj zajednici, posebno ne u SAD. Zbog protuslovenskih stajališta, navodi Pirjevec, nekadašnju desnu vladu u Italiji kritizirala je Clintonova administracija zadnji put 1996. godine, ali to je bilo u vrijeme kad je SAD na Balkanu imao veći strateški interes nego danas.

"Danas više nema tog zanimanja (Sjedinjenih država). Njihovi su se interesi prebacili u Irak i Središnju Aziju i Berlusconi se ne mora bojati da će mu Bush naribati nos. Tim više što je Berlusconi uz Blairea njegov najvjerniji europski saveznik. Nije teško pretpostaviti da nastajanje kriznih žarišta u Europi Washingtonu čak i odgovara jer se to slaže s njegovom politikom koja se drži gesla: Divide et impera (dijeli i vladaj)", navodi Pirjevec u "Primorskom dnevniku", listu slovenske zajednice u Trstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙