FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Srce u jami" - "revizionistički i revanšistički" film

LJUBLJANA,2. veljače(Hina) - Film talijanske nacionalne televizije oslovenskom "komandantu Novaku" koji osvetoljubivo progoni i ubijaTalijane u Istri nakon Drugog svjetskog rata predstavlja"revizionističku i revanšističku operaciju" koja bio mogla biti ipresedan koji bi mogli slijediti sudetski Nijemci, upozorio jeslovenski publicist Milan Gregorič u razgovoru za slovenski tjednik"Mag".
LJUBLJANA,2. veljače(Hina) - Film talijanske nacionalne televizije o slovenskom "komandantu Novaku" koji osvetoljubivo progoni i ubija Talijane u Istri nakon Drugog svjetskog rata predstavlja "revizionističku i revanšističku operaciju" koja bio mogla biti i presedan koji bi mogli slijediti sudetski Nijemci, upozorio je slovenski publicist Milan Gregorič u razgovoru za slovenski tjednik "Mag".

Gregorič je u vezi sa skorašnjim talijanskim praznikom 10. veljače, koji se u Italiji sada slavi kao dan uspomena na talijanski egzil s istočne strane Jadrana i u vezi s prikazivanjem filma u kojemu se demoniziraju slovenski partizani, rekao da bi Ljubljana trebala reagirati dostojanstveno, ali i odlučno. "Zbog dosadašnjeg pitomog ponašanja i podnošenja svih udaraca od strane Talijana ponekad se sramim vlastite države", kazao je Gregorič.

U sličnoj produkciji snimljen još jedan film koji se bavi procesom koji je Italija prije desetak godina pokrenula protiv trojice hrvatskih partizana iz Istre, te da će također biti prikazan u sličnom terminu kao i protuslovenski film o fojbama i navodnom etničkom čišćenju Talijana u Istri i Slovenskom primorju, napomenuo je Gregorič u razgovoru.

Milan Gregorič smatra da bi se Italija trebala ispričati Sloveniji i da Ljubljana ne smije pristati na trilateralni sastanak predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske kojim bi se na simboličan način zatvorila povijesna poglavlja iz prošlosti, te tako na stanovit način izvršio čin pomirenja.

"Pomirbeni čin između Hrvatske i Italije treba pozdraviti, ali je to suverena odluka tih država i ne može se ni na koji način povezivati sa slovensko-talijanskim pomirenjem", rekao je Gregorič koji je na temu slovensko-talijanskih odnosa napisao više knjiga, među ostalim "Slovenija u tijesnom zagrljaju Italije" i "Politički ciklon iznad Istre", a sudjeluje i u više foruma i udruga koje njeguju povijesne tradicije slovenskih antifašističkih organizacija iz prošlog stoljeća, pa tako i organizacije TIGR (akronim za Trst-Istra-Gorica-Rijeka).

Stalna je teza njegovih knjiga i publicistike da Italija nakon raspada Jugoslavije vrši pritisak na Sloveniju i Hrvatsku, te pokušava revidirati povijest koja se dogodila na prostorima koji se nakon rata pripali Sloveniji i Hrvatskoj. "Italija se je na svoja dva istočna susjeda okomila pritiscima svake vrste. Na onoj strani granice je zlo fašizma pustilo preduboke korijene da bi to nestalo samim uključivanjem Slovenije u Europsku uniju", tvrdi u razgovoru Gregorič koji dodaje da je "reciklirani fašizam" u Italiji opet doživio uspon dolaskom na vlast Berlusconijeve koalicije desnog centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙