FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Rimski gradonačelnik o posjetu "fojbama"

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Posjet Trstu, odnosno rižari SanSabba i fojbi Basovizza, bit će u znaku Ciampijeve poruke da jeTalijanima potrebno "cjelovito pamćenje" koje će sadržavati svestranice talijanske povijesti, uključujući i one koje su dugo vremenabile prešućivane, piše rimski gradonačelnik Walter Veltroni u rimskomMessaggeru povodom posjeta izaslanstva grada Rima 31. siječnjaFurlaniji-Julijskoj krajini.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Posjet Trstu, odnosno rižari San Sabba i fojbi Basovizza, bit će u znaku Ciampijeve poruke da je Talijanima potrebno "cjelovito pamćenje" koje će sadržavati sve stranice talijanske povijesti, uključujući i one koje su dugo vremena bile prešućivane, piše rimski gradonačelnik Walter Veltroni u rimskom Messaggeru povodom posjeta izaslanstva grada Rima 31. siječnja Furlaniji-Julijskoj krajini.

Veltroni, član stranke Demokratske ljevice, u pismu podsjeća da u Rimu živi zajednica Talijana porijeklom iz Istre, Rijeke i Dalmacije, koje je "pobjegla pred tragedijom koja se ne smije zaboraviti", odnosno, "masovnim ubijanjem, terorom, barbarskim nasiljem koje se saželo u naziv 'fojbe', kraške jame gdje su bacane, u mnogim slučajevima još živi, tisuće Talijana".

Događaje u Istri tijekom i nakon Drugog svjetskog rata ne može se po razmjerima ili užasima uspoređivati s nacističkim ubijanjem Židova i ostalih, nastavlja Veltroni, no "upravo stoga što je razlika jasna svi imaju obvezu priznati nepravdu i nasilje čije su žrtve bili ne samo fašisti, nego i antifašisti, obični civili bez posebnog određenog političkog opredjeljenja". "Sve u svemu, Talijani koji su bili krivi što su bili Talijani", ukazuje Veltroni.

Ono što se dogodilo u područjima koja su nakon rata pripala Jugoslaviji bilo je zbir etničkih, nacionalnih i ideoloških mržnji, iako su se dugo vremena ti događaji nastojali pojednostavljeno prikazati kao sukob komunizma i antikomunizma, objašnjava Veltroni. Premda se radilo i tome, nastavlja Veltroni, ipak "se treba uzeti u obzir teret dugotrajnog sukoba između različitih i agresivnih nacionalizama na kulturalno i jezično pluralnom području, kao i što se s druge strane ne može zaboraviti okrutnost fašističke okupacije u Sloveniji i na hrvatskim teritorijima". Nikakva povijesna mržnja ili "poravananje računa", međutim, ne može opravdati ubijanje tisuća osoba na tako užasan način, ističe Veltroni.

Pitanje fojbi i egzodusa Talijana s istočne obale Jadrana nije stranačko pitanje koje se može rabiti za političke potrebe već veliko nacionalno pitanje koje zahtijeva poštenje, odgovornost i jedinstvenost zemlje, institucija i talijanskih političkih snaga, ocjenjuje Veltroni zaključujući kako će se tako pružiti mogućnost izgradnje kolektivne memorije koja vodi priznanju povijesne istine i zajedničke povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙