FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadzorni odbor Petrokemije o plinoopskrbi

KUTINA, 8. veljače 2005. (Hina) - Hrvatskoj je nužna energetska,posebno plinska bilanca koja bi uoči proljetne sjetve kutinskojPetrokemiji, kojoj je plin osnovna sirovina za proizvodnju, omogućilastabilniju proizvodnju, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Nadzornogodbora Petrokemije.
KUTINA, 8. veljače 2005. (Hina) - Hrvatskoj je nužna energetska, posebno plinska bilanca koja bi uoči proljetne sjetve kutinskoj Petrokemiji, kojoj je plin osnovna sirovina za proizvodnju, omogućila stabilniju proizvodnju, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Petrokemije.

Kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva INA je jučer, zbog izuzetno niskih temperatura i povećane potrošnje plina u širokoj potrošnji, smanjila isporuku plina, te će ona umjesto potrebnih 60.000 prostornih metara na sat dobivati samo 15.000 kubika potrebnih za tzv. hladni pogon.

Stoga je i na Nadzornom odboru Petrokemije, zbog aktualnog zastoja u plinoopskrbi, postavljeno pitanje može li ta tvrtka bez plina, koji joj je osnovna sirovina, ostvariti planiranu proizvodnju od 1,166.000 tona gnojiva i odgovoriti uvozu gnojiva slabije kvalitete.

Nužna je energetska, posebno plinska bilanca, koja bi uoči proljetne sjetve kada je i potražnja gnojiva najveća, kutinskom proizvođaču omogućila stabilniju proizvodnju. Petrokemija nikako u to vrijeme ne bi smjela imati zastoj duži od mjesec dana. Nažalost ovozimski zastoj koji je započeo još 12. prosinca prošle godine, s obzirom na meteorološka predviđanja potrajat će i više od dva mjeseca, navodi se u priopćenju Petrokemije.

Članovi Nadzornog odbora, a posebno je to naglasio njegov predsjednik Željko Nenadić, složili su se da se Petrokemija konačno mora prepoznati u neizbježnoj potpori razvoja domaće poljoprivrede i hrvatske proizvodnje hrane, navodi se u priopćenju.

Petrokemiji je prošle godine isporučeno 595 milijuna prostornih metra plina, što je omogućilo i da kutinska tvrtka proizvede 103.000 tona gnojiva više od plana.

Godišnjih 700 milijuna kubičnih metara plina Petrokemiju, s tehnologijom današnjice i osiguranim tržištem, sigurno dovodi do financijski pozitivnih rezultata, rekao je predsjednik Uprave Boris Mesarić.

Stoga je nužan planirani plinovod Pula-Karlovac, a čiji završetak izgradnje najavljivan za lipanj ove godine još nije poznat, zaključuje se u priopćenju Petrokemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙