FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

OSIJEK - U Hrvatskoj nitko ne radi analizu starosti smrznutog mesa, već nadležne inspekcijske službe kontroliraju deklaracije, odnosno provjeravaju da li deklaracije odgovaraju naznačenom roku trajanja, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je dozvoljena granica za smrznuto meso 12 mjeseci. Nakon toga roka, objašnjava, "meso uglavnom i dalje nije zdravstveno neispravno, ali ima promijenjeni organoleptički okus", te "ako se i koristi za daljnju preradu to potrošač mora znati".

ZAGREB - U Europskoj uniji ne postoji poseban propis kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništava spaljivanjem, niti je EU propisala rok trajanja smrznutog mesa, a cijena takvog mesa određuje se isključivo na burzi, tvrde iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pozivajući se na inspektore EU-a za izradu legislative. Ministarstvo je današnjim priopćenjem reagiralo na informacije iz nekih medija o uvoza smrznute svinjetine, demantirajući navoda da se u Hrvatsku iz Europske unije uvozi svinjetina koja bi u EU bila spaljena.

ZAGREB - Ministarstvo kulture poduprlo je projekt zaštite i vraćanja četiri vrste supova u Hrvatsku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Zavodu za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Hrvatska od četiri vrste supova ima još samo jednu - bjeloglavog supa, a starješine, kostoberine i crkavice više nema, rekao je Goran Sušić, voditelj projekta zaštite bjeloglavih supova, znanstveni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU s Ornitološke postaje Cres. Sve četiri vrste obitavaju još samo u Španjolskoj i Turskoj. Projekt zaštite i vraćanja supova u zemlje Mediterana podupire niz međunarodnih institucija.

SPLIT - Stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić izjavio je danas da je imovina "Imostroja" namijenjena isplati tražbina 162 radnika na javnoj dražbi prodana za mnogo manju svotu od očekivane - umjesto za 6,2 milijuna prodana je tek za 3,145 milijuna kuna. Basić je izjavio kako ministar financija Ivan Šuker pogrešno tvrdi da je netko "raskrčmio" "Imostrojevu" imovinu namijenjenu isplati radničkih tražbina, jer je sav novac dobiven prodajom imovine za namirenje države, koja se toga odrekla u korist radnika, na posebnom računu Trgovačkog suda i čeka rješenje o isplati.

ZAGREB/KUTINA - Izrazito niske temperature, zbog kojih je u širokoj potrošnji potrošnja prirodnog plina porasla za sto tisuća prostornih metara na sat, razlog je zbog kojih je INA smanjila isporuke plina kutinskoj Petrokemiji i Hrvatskoj elektroprivredi, doznaje se danas u INA-Naftaplinu. Široka potrošnja prioritet je u opskrbi prirodnim plinom, a na račun toga Petrokemija se morala svesti na ugovorene količine u ovom razdoblju, a dok se vremenske prilike ne stabiliziraju na minimalne količine smanjena je i isporuka plina HEP-u, ističe direktorica Sektora komercijalnih poslova u INA-Naftaplinu Nataša Vujec.

ŠIROKI BRIJEG - Misom zadušnicom večeras je u Širokom Brijegu obilježena 60. obljetnica mučkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca što su ih potkraj Drugog svjetskog rata 1945. na širokobriješkom i na području Hercegovačke franjevačke provincije počinile partizanske vlasti. Točno na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su upale u širokobriješki samostan i ubili 12 fratara, a njihova tijela spalili. Predvodeći misu zadušnicu, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Slavko Soldo je podsjetio kako su u veljači 1945. partizani iz mostarskog samostana tadašnjeg provincijala hercegovačkih franjevaca fra Leona Petrovića i još šest franjevaca "vezanih ruku i nogu i s vrećom na glavi odveli te ih ubili i bacili u Neretvu".

ZAGREB - Dvojezično izdanje knjige "Baštinom u svijet" Ive Maroevića - profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta, predstavila je večeras naklada petrinjskog ogranka Matice hrvatske u Matičinoj palači u Zagrebu. O knjizi "Baštinom u svijet - Muzeološke teme - Zaštita spomenika - Arhitektura" govorili su predsjednik Hrvatskoga muzejskoga vijeća Vinko Ivić, iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda Drago Miletić, profesor sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Mladen Obad Šćitaroci, u ime nakladnika Davor Salopek i autor. Knjiga "Baštinom u svijet" ima 221 stranicu hrvatskoga teksta, a na 270 stranica su uz engleski jezik i tekstovi na njemačkom, francuskom, madžarskom i slovenskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙