FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećana potrošnja plina kućanstava; Petrokemija zaustavlja proizvodnju

ZAGREB/KUTINA, 7. veljače 2005. (Hina) - Izrazito niske temperature,zbog kojih je u širokoj potrošnji, odnosno kućanstvima potrošnjaprirodnog plina porasla za sto tisuća prostornih metara na sat, razlogje zbog kojih je INA smanjila isporuke plina kutinskoj Petrokemiji iHrvatskoj elektroprivredi (HEP), doznaje se danas u INA-Naftaplinu.
ZAGREB/KUTINA, 7. veljače 2005. (Hina) - Izrazito niske temperature, zbog kojih je u širokoj potrošnji, odnosno kućanstvima potrošnja prirodnog plina porasla za sto tisuća prostornih metara na sat, razlog je zbog kojih je INA smanjila isporuke plina kutinskoj Petrokemiji i Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), doznaje se danas u INA-Naftaplinu.

Široka potrošnja prioritet je u opskrbi prirodnim plinom, a na račun toga Petrokemija se morala svesti na ugovorene količine u ovom razdoblju, a dok se vremenske prilike ne stabiliziraju na minimalne količine smanjena je i isporuka plina HEP-u, ističe direktorica Sektora komercijalnih poslova u INA-Naftaplinu Nataša Vujec.

Čitav prošli tjedan prosječna je potrošnja bila 510.000 prostornih metara na sat, da bi danas, zbog niskih temperatura, potrošnja, samo zbog porasta u širokoj potrošnji, porasla na 606.000 kubika na sat, kazala je.

Takav porast potrošnje uzrokovao je smanjenje isporuka prirodnog plina i Petrokemiji koja, nakon što su nekoliko proteklih dana njena postrojenja radila, od danas zaustavlja proizvodnju mineralnih gnojiva.

Petrokemiji je, naime, stigla obavijest Ine da u cilju zadržavanja opstojnosti plinskog sustava odmah zaustavi proizvodnju, izvijestili su iz kutinske tvornice mineralnih gnojiva.

To praktično znači da Petrokemija potrošnju sa 60.000 prostornih metara na sat (koliko joj je INA počela isporučivati od 20. siječnja) treba svesti na tzv. "hladni pogon", odnosno u tu svrhu koristi 15.000 prostornih metara na sat.

Sve se više širi plinska mreža prema kućanstvima, pa je očito strateški značajna proizvodnja mineralnih gnojiva, uz sve zimske pokušaje da se pojedinim radovima za vrijeme zastoja problem ublaži, u iznimno teškom položaju. Stoga je, podsjećaju iz Petrokemije, više nego nužan završetak plinskog magistralnog voda Pula - Karlovac.

Vrlo je teško, ili bolje rečeno uopće nemoguće proživjeti još jednu takovu zimu, prokomentirao je Boris Mesarić, predsjednik Uprave kutinske Petrokemije, jedinog hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙