FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajuće dobiti korporacija obeshrabrile kupovine dionica

NEW YORK, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Razočaranje poslovnimrezultatima koje su objavili JP Morgan Chase i Pfizer te upozorenje odobiti iz Motorole spustili su u srijedu vrijednosti američkihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 20. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Razočaranje poslovnim rezultatima koje su objavili JP Morgan Chase i Pfizer te upozorenje o dobiti iz Motorole spustili su u srijedu vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,8 posto, na 10.539 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,5 posto, na 2.073 boda.

"Zarade su bile kost u grlu tržišta, ulagači su bili razočarani i zabrinuti", ocijenio je raspoloženje na tržištu Milton Ezrati, strateg pri Lord Abell&Co.

Najveća svjetska farmaceutska kompanija Pfizer, čija je dionica sadržana u indeksu Dow Jones, izvijestila je o dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju neznatno ispod očekivanja analitičara. To je cijene njezinih dionica oslabilo za 1,7 posto. Među razočaranjima bio je i financijski div JP Morgan Chase, također izvijestivši o nižoj dobiti, zbog čega su mu dionice pojeftinile 1,5 posto.

Dionica Motorole spustila se sedam posto po najavi iz tog drugog po veličini svjetskog proizvođača mobitela da je u zadnjem lanjskom tromjesečju zabilježio dobit ispod očekivanja ulagača.

Obeshrabrujući trend nastavio je i nakon službenog završetka burzovnog poslovanja, kada je tvrtka za on-line aukcije eBay objavila viši tromjesečni profit, no znatno ispod očekivanja Wall Streeta. Kompanija je razočarala ulagače i svojim procjenama prihoda i dobiti za ovu godinu. Dionica joj je potonula čak 13 posto. Pritisnula je naniže i dionice Amazon.coma za četiri posto, te ostalih Internet kompanija.

Tek su tri dionice sadržane u Dow Jonesu ostvarile porast cijena, i to lanac restorana brze prehrane McDonalds, za 0,06 posto, industrijski konglomerat 3M za 0,2 posto te div u proizvodnji roba široke potrošnje P&G, za 1,7 posto.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su također potonule po vijesti o istrazi Europske komisije oko moguće državne pomoći British Telecomu, što je ponajviše naštetilo cijenama dionica u telekom sektoru. Londonski Ftse indeks spustio se 0,12 posto, na 4.818 bodova. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX, na 4.245 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙