FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plavi dizel ostaje; potrošnja 20.000 tona veća od proizvodnje

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - INA će prije formiranja i prijeobjavljivanja svojih maloprodajnih cijena naftnih derivata o cijeniplavog dizela izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede, plavi dizel nećese ukidati, a razmatra se i uskoro bi se trebao objaviti novi modelopskrbe plavim dizelom, istaknuli su danas ministar poljoprivredePetar Čobanković i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - INA će prije formiranja i prije objavljivanja svojih maloprodajnih cijena naftnih derivata o cijeni plavog dizela izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede, plavi dizel neće se ukidati, a razmatra se i uskoro bi se trebao objaviti novi model opskrbe plavim dizelom, istaknuli su danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Predstavnici Ministarstva i hrvatske naftne kompanije danas su u Ini razgovarali o nekim otvorenim pitanjima vezanim za plavi dizel i njegovu cijenu, a nakon prošlotjednog negodovanja Ministarstva zbog poskupljenja plavog dizela u protekla dva tjedna (18. siječnja za 4,1 posto, te 25. siječnja za 3,3 posto).

No, na sastanku su uočeni i određeni nesrazmjeri u količinama plavog dizela, za oko 20.000 tona veća potrošnja nego li je proizvodnja, kazao je Čobanković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, koji se temelje na podatcima Ministarstva financija o obračunu trošarina, prošle je godine potrošnja plavog dizela iznosila 158.000 tona. INA je pak proizvela 131.000 tona plavog dizela.

Čobanković nije mogao reći od kuda ta razlika, te je najavio da će zatražiti da to ispita Državni inspektorat.

Znatnije povećanje potrošnje plavog dizela posljednjih godina, potrošnja je 2002. iznosila oko 58.000 tona, objašnjava pak i činjenicom da je 2003. i 2004. došlo do većeg obuhvata korisnika tog energetna.

Čobanković je najavio da će maksimalno inzistirati na pravovaljanoj upotrebi plavog dizela, te većem nadzoru i kontroli njegova korištenja.

Ministar poljoprivrede i nakon današnjeg je sastanka poručio da nema govora o ukidanju plavog dizela. Nema bojazni da ćemo ostati bez tog subvencioniranog energenta, kazao je.

Čobanković i Dragičević najavili su i promjenu modela opskrbe plavim dizelom, ali danas nisu iznosili detalje.

Čobanković je tek kazao da će se vrlo skoro izići s konkretnim prijedlogom što učiniti da se pospješi dostupnost plavog dizela.

Dragičević pak kaže da je riječ o modelu u kojem bi plavi dizel bio dostupnija roba, dostupan na gotovo svim benzinskim postajama, da bi povlastice ostale, a razradila bi se tehnika kako to napraviti.

Razmišljamo o novom modelu, objavit ćemo ga u narednih mjesec dana, rekao je.

INA trenutno plavi dizel prodaje na oko 40-ak svojih prodajnih mjesta.

Predstavnici Ministarstva i Ine razjasnili su i neke nejasnoće vezano za cijenu plavog dizela i njeno formiranje, te za bazu plavog dizela (danas je to obični dizel).

Dragičević je pritom odbio bilo kakve špekulacije da do poskupljenja plavog dizela ovaj tjedan (cijena je ostala 3,46 kuna po litri) nije došlo zbog sastanka s predstavnicima Ministarstva.

Ovaj tjedna od dizelskih goriva poskupio je jedino eurodizel, a cijena dizela, koji je i baza za plavi dizel, nije se mijenjala, kazao je.

Odbacio je i sva moguća tumačenja da će se ubuduće dogovarati cijena plavog dizela.

Nećemo ništa dogovarati, ako se cijena formira na tržištu onda će ona pratiti kretanje cijena na tržištu Mediterana. Što se bude događalo drugdje događat će se i kod nas, kazao je, objašnjavajući da je dogovoreno samo da INA prije formiranja i objave novih cijena o cijeni plavog dizela izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede.

Na pitanje da li će cijena plavog dizela prelaziti tri kune, Čobanković je odgovorio da Ministarstvo nikada nije govorilo o samoj cijeni, da su parametri formule utvrđeni. Traženje da plavi dizel ne prelazi tri kune iznijele su određene skupine potrošača, objasnio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙