FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS traži zamrzavanje cijene plavog dizela na 3 kune

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski seljaci (NHS)zatražili su danas zamrzavanje cijene plavog dizela na 3 kune, a odIne očekuju da se tomu prilagođava smanjivanjem marži iracionalizacijom troškova proizvodnje, ali, kako navode, "i luksuza ukojem uživaju članovi Uprave".
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) zatražili su danas zamrzavanje cijene plavog dizela na 3 kune, a od Ine očekuju da se tomu prilagođava smanjivanjem marži i racionalizacijom troškova proizvodnje, ali, kako navode, "i luksuza u kojem uživaju članovi Uprave".

Inina maloprodajna cijena plavog dizela trenutno je 3,46 kuna po litri i ona se primjenjuje od 24. siječnja, jer početkom ovog tjedna INA nije mijenjala cijenu plavog dizela.

Činjenicu da zadnjim poskupljenjem nije bila zahvaćena tzv. plava nafta za seljake i ribare, u NHS-u tumače kao "vjerojatno odgođenu mjeru" zbog sutrašnjeg sastanka predstavnika Ine s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

NHS u današnjem priopćenju također tvrdi i kako to dokazuje da je plavi dizel do sada poskupio više od realnog (gotovo četiri puta više od eurodizela od kojeg se radi), da plavi dizel ne mora pratiti trend ostalih naftnih derivata.

NHS također tvrdi da to dokazuje i da je cijena plavog dizela "stvar političke odluke državne firme".

Nezavisni hrvatski seljaci stoga, kako navode, podržavaju stav ministra Petra Čobankovića da se ne ukida plavi dizel, ali i postavljaju pitanje predsjedniku Uprave Ine Tomislavu Dragičeviću "je li moguće da on kao monopolist nije u stanju smanjiti maržu od 60 lipa po litri plavog dizela, koja je jednaka marži visokooktanskih goriva".

INA je u protekla dva tjedna u postotku najviše povećala cijenu plavog eurodizela (18. siječnja poskupio je za 4,1, a 25. siječnja za 3,3 posto), što je bio i razlog prošlotjedne prepiske između Ministarstva poljoprivrede i hrvatske naftne kompanije.

O problemu plavog dizela sutra će razgovarati ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙