FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina o plavom dizelu

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INAocijenila je danas da je plavi dizel gorivo koje im stvara dodatnetroškove vezane uz proizvodnju, transport i skladištenje te stogapredlaže da poljoprivrednici i ribari koriste obično dizelsko gorivo,a da im država na temelju dokaza o namjenskoj potrošnji refundiratroškove poreza (posebnog poreza i naknade za ceste i autoceste) kojise ne obračunavaju u cijeni plavog dizela.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA ocijenila je danas da je plavi dizel gorivo koje im stvara dodatne troškove vezane uz proizvodnju, transport i skladištenje te stoga predlaže da poljoprivrednici i ribari koriste obično dizelsko gorivo, a da im država na temelju dokaza o namjenskoj potrošnji refundira troškove poreza (posebnog poreza i naknade za ceste i autoceste) koji se ne obračunavaju u cijeni plavog dizela.

Priopćenje je uslijedilo nakon što je ovaj tjedan Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zatražilo od Ine pojašnjenje razloga najnovijih poskupljenja plavog dizela.

Iz Ine su danas podsjetili da je, očekujući smanjenje cijena naftnih derivata, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva 31. prosinca 2004. donijelo Naputak kojim se u izračunu maksimalnih cijena smanjuje carina sa 14 na 4,2 posto. No, iz Ine napominju i da dosad "nisu nikad u potpunosti koristili svoje pravo zaračunavanja carina u punom iznosu pa se očekivani pad cijena nije mogao postići".

Još jednom naglašavaju da cijene plavog dizela i drugih goriva moraju pratiti promjenu cijena na međunarodnom tržištu.

Ina navodi i da je potrošnja plavog dizela, od uvođenja 2001, porasla 2,5 puta odnosno sa 54 tisuće na 130 tisuća tona te drži da "razlog tomu nije odraz pojačane gospodarske aktivnosti i povećanja poljoprivredne proizvodnje".

U priopćenju Ina, podsjećajući kako je gotovo privatizirana tvrtka koja funkcionira po tržišnom principu, ističe i da je "tržište naftnih derivata u Republici Hrvatskoj otvoreno te da je svima omogućen uvoz i distribucija svih vrsta goriva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙