FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS najavio prosvjed zbog poticaja i plavog dizela

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Zbog smanjivanja poticaja zapoljoprivredu i najava o ukidanju plavog dizela, čelnici Hrvatskogseljačkog saveza (HSS) najavili su danas održavanje prosvjeda.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Zbog smanjivanja poticaja za poljoprivredu i najava o ukidanju plavog dizela, čelnici Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) najavili su danas održavanje prosvjeda.

Prosvjed bi se trebao održati početkom veljače, najvjerojatnije u Zagrebu, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Predsjednik HSS-a Darko Grivičić tvrdi da su poticaji smanjeni za 30 posto. Iznosi podatke da su poticaji za pšenicu u 2003. bili 1650 kuna po hektaru, dok su 2004. godine iznosili 1.200 kuna, a isplaćivali su se samo seljacima koji su obrađivali više od tri hektara zemlje.

Što se pak tiče poticaja za kukuruz, Grivičić tvrdi da se planira njihovo smanjenje sa 1.200 na 700 do 800 kuna po hektaru uz ograničenje isplate samo na one koji obrađuju više od tri hektara. Isplata poticaja za tov junadi kasni više od godinu dana, a poticaji za žensku telad isplaćeni su za prva tri mjeseca prošle godine, kaže predsjednik HSS-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Marijan Šinko.

Upitan je li točno da je i sam nenamjenski utrošio poticaje za poplavljeno zemljište i ono na kojemu je odlagalište smeća, Grivičić odgovara kako ti navodi nisu točni. Pojašnjava kako je riječ o njegovu ocu koji je imao spor sa lokalnom administracijom zbog ispuštanja otpadnih tvari iz farme svinja preko svoga zemljišta u rijeku Orljavu, zbog čega nije htio platiti zakup.

Predsjednik HSS-a osvrnuo se i na informacijama po kojima Vlada i INA razmatraju ukidanje jeftinijeg, plavog dizela za poljoprivrednike, što, kaže, dokazuje nespremnost Vlade da se uhvati u koštac s kriminalom u raspodjeli plavog dizela.

Seljaci, utvrdio je, ne mogu biti odgovorni za neevidentirano veliko povećanje potrošnje plavog dizela, budući da oni ne nogu dobiti više od propisanih 80 litara toga goriva po hektaru, što im se upisuje u knjižicu potrošnje. Problem je vjerojatno drugdje, rekao je Grivičić.

HSS stoga predlaže inventuru potrošnje plavog dizela upisanog u knjižice poljoprivrednika i njezinu usporedbu sa proizvedenim i prodanim količinama, izvijestio je predsjednik HSS-a Zagrebačke županije Ivan Težak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙