FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK: i ribari traže preispitivanje cijene plavog dizela

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu ipoljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas odhrvatske Vlade da donese odluku po kojoj bi 3 kune za litru plavogdizela bila njegova najviša maloprodajna cijena, dok je od Inezatraženo da preispita svoj izračun o formiranju cijene plavog dizelakoja bi "trebala biti znatno niža od sadašnje".
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas od hrvatske Vlade da donese odluku po kojoj bi 3 kune za litru plavog dizela bila njegova najviša maloprodajna cijena, dok je od Ine zatraženo da preispita svoj izračun o formiranju cijene plavog dizela koja bi "trebala biti znatno niža od sadašnje".

Iz Ceha za ribarstvo naglašavaju kako ne mogu prihvatiti "apstraktne izračune cijena plavog dizela koji nisu prihvatljivi niti Ministarstvu poljoprivrede, čiji ministar sjedi u Vladi, koja je većinski vlasnik Ine".

U priopćenju se navodi i kako Ceh pozdravlja inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva za preispitivanje cijene za plavi dizel, navodeći kako je on "u zadnje vrijeme najviše poskupio u odnosu na druge derivate".

Ceh se pridružio i zahtjevu Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) za smanjenjem cijene plavog dizela te "podsjeća ministra Čobankovića na javno obećanje da će se založiti u Vladi za cijenu plavog dizela od 3 kune, kao i potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, na njezina obećanja u predsjedničkoj kampanji o smanjenju cijene plavog dizela".

Svoje zahtjeve temelje na činjenicama da je poznata nabavna cijena nafte te da bi plavi dizel trebao biti iste kvalitete kao i običan dizel, dakle trebao bi imati i iste troškove proizvodnje. Dodaju da zavisni troškovi, odnosno troškovi prijevoza, ne bi trebali biti veći nego kod drugih derivata, jer se potrošačka mjesta ne mijenjaju i ne povećavaju.

Također, Zakonom o posebnom porezu na naftne derivate određeno je oslobađanje plavog dizela od poreza na dodanu vrijednost (PDV), navode u Cehu za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo HOK-a te podsjećaju da su od "1. siječnja ove godine carine snižene s 14 na 4,2 posto te da je plava boja kao dodatak plavom dizelu minimalan trošak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙