FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede negoduje zbog poskupljenja plavog dizela

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnoga gospodarstva negoduje na posljednje poskupljenjenaftnih derivata, prije svih plavog eurodizela, kojega koristepoljoprivrednici i ribari, te od INA-e traži objašnjenje tihposkupljenja, objavljeno je danas iz tog ministarstva.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva negoduje na posljednje poskupljenje naftnih derivata, prije svih plavog eurodizela, kojega koriste poljoprivrednici i ribari, te od INA-e traži objašnjenje tih poskupljenja, objavljeno je danas iz tog ministarstva.

Plavi eurodizel od danas je skuplji za 3,3 posto u odnosu na prošli tjedan, te stoji 3,46 kuna po litri.

Kako su pojasnili u Ministarstvu, još prošloga tjedna, nakon što su naftni derivati poskupjeli, kada je također najviše poskupio plavi eurodizel (za 4,1 posto ili dvostruko u odnosu na ostale), zatražili su od INA-e objašnjenje takvog poteza. Također su tražili objašnjenje prema kojoj formuli se formiraju nove cijene.

Prije nego što je stigao odgovor od čelnika INA-e dogodilo se novo povećanje cijena, gdje je opet slučaj htio da najviše poskupi plavi eurodizel, za 3,3 posto.

Uvažavajući činjenicu da cijene naftnih derivata u Hrvatskoj ovise o cijeni na svjetskom tržištu te tečaju dolara, iz Ministarstva napominju da je od 1. siječnja 2005. godine carina na uvoz naftnih derivata snižena je s 14 posto koliko je iznosila u 2004. godini na svega 4,2 posto. No, ni to se nije odrazilo na cijenu goriva, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Zbog svih navedenih razloga, Ministarstvo i Uprava INA-e zakazali su za idući tjedan sastanak na kojem će se razgovarati o formiranju cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙