FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uoči tjednog izvješća američke vlade

LONDON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile suu srijedu blagi pad uoči izvješća američke vlade koje bi po trebalopokazati porast zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u, no prognoze ozahlađenju ipak su zadržale cijene iznad 48 dolara po barelu.
LONDON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile su u srijedu blagi pad uoči izvješća američke vlade koje bi po trebalo pokazati porast zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u, no prognoze o zahlađenju ipak su zadržale cijene iznad 48 dolara po barelu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 28 centi na 48,10 dolara nakon ciklusa dobitonosnih prodaja koje su u srijedu snizile cijene s najviše razine od 30. studenog od 49,50 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 34 centa na 45,05 dolara.

Cijene su u razdoblju od početka godine porasle 11 posto, nošene prognozama o približavanju najsnažnijeg zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a u ovoj sezoni.

Očekuje se da će ovotjedne temperature u toj regiji biti čak osam do 11 stupnjeva Celsiusa niže od uobičajenih, objavila je u srijedu meteorološka služba Meteorlogix, potaknuvši potražnju domaćinstava za lož-uljem.

Trgovci strahuju da bi dugotrajnije zahlađenje moglo prenapregnuti zalihe čak i ako se obistine prognoze da će ovotjedno vladino izvješće pokazati blagi porast zaliha derivata.

"Zalihe destilata trebale bi zabilježiti još jedan, blaži porast prije početka sezonskog trenda pada nakon zahlađenja", smatra viši analitičar za energetiku Tim Evans iz newyorškog IFR Energy Services.

Očekuje se da će izvješće američke vlade pokazati rast zaliha destilata u SAD-u za 300 tisuća barela, dok bi zalihe sirove nafte i benzina trebale porasti za 900 tisuća barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙