FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte premašile 49 dolara po barelu

LONDON, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uutorak na najvišu razinu u proteklih tjedana, premašivši 49 dolara pobarelu uslijed zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a koje je pojačalopotražnju za lož-uljem.
LONDON, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na najvišu razinu u proteklih tjedana, premašivši 49 dolara po barelu uslijed zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a koje je pojačalo potražnju za lož-uljem.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 91 cent na 49,29 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 95 centi na 45,98 dolara.

Iako su problemi u proizvodnji ovog tjedna ublaženi, bojazni u vezi niskih zaliha lož-ulja pojačane su zbog zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a.

"Fondovi ulažu novac u lož-ulje čije su zalihe oskudne, što je dovoljno da ponovno pogurne cijene nafte iznad 50 dolara po barelu", tumači Paul Horsnell iz Barclays Capitala, dodajući da će "zalihe na dulji rok biti još niže budući da IEA predviđa veću potražnju i slabiju opskrbu izvan okvira OPEC-a".

Očekuje se da će temperature na sjeveroistoku SAD-a biti osam do 11 stupnjeva celsiusa niže od uobičajenih, napominje prognostička služba Meteorologix, napominjući da je riječ o jednom od najjačih zahlađenja u dosad neuobičajeno toploj zimi. Ta će najava dodatno pojačati potražnju za lož-uljem čije su zalihe i dalje sedam posto ispod prošlogodišnjih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙