FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 31. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BRUXELLES

Europska komisija u ovom trenutku na temelju informacija kojima danas raspolaže o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom, ne bi mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora, zakazanih za 17. ožujka, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn. "Kada bi Komisija trebala dati preporuku na temelju današnjih informacija, moram reći da ne bih mogao preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom", rekao je Rehn predstavljajući na konferenciji za novinare prijedlog pregovoračkog okvira za Hrvatsku. "Vjerujem da će hrvatska Vlada ozbiljno shvatiti ovu poruku. Ne postoji prečica za Europu, postoji samo redoviti put, što znači potpuno poštivanje vladavine prava", dodao je Rehn. Rehn je rekao da se na temelju informacija od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i drugih "dobro obavještenih izvora", može pretpostaviti da se "general Gotovina nalazi unutar dosega hrvatskih vlasti". Prema istim izvorima, postoji razlog za pretpostavku da se general Gotovina vjerojatno nalazi "u Hrvatskoj ili u hrvatskom dijelu BiH", rekao je.

DEN HAAG

Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je osudio umirovljenog generala JNA Pavla Strugara na osam godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za topnički napad snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine. Strugaru je dokazana zapovjedna odgovornost za protupravni napad na Dubrovnik 6. prosinca 1991., te je proglašen krivim za dvije od šest točaka optužnice za kršenje ratnog prava i običaja zbog napada na civile i uništavanje vjerskih i kulturnih objekata te povijesnih spomenika. Strugar (71) je po zapovjednoj odgovornosti oslobođen krivnje za ostale četiri točke optužnice koje su ga teretile za ubojstva, okrutno postupanje, protupravne napade na civilne objekte i razaranje neoopravdano vojnom nuždom. On je isto tako oslobođen za optužbe po osobnoj odgovornosti za svih šest točaka optužnice. "Vijeće vas proglašava krivim po zapovjednoj odgovornosti za točku 3. i 6. optužnice i osuđuje vas na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora", kazao je predsjedavajući sudac Kevin Parker, navodeći da je vijeće kod izricanja presude uzelo u obzir starost i narušeno zdravlje optuženog, te druge olakotne okolnosti.

LUXEMBOURG

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je u ponedjeljak, na čelu saborskog izaslanstva, u prvi službeni posjet Luksemburgu, najmanjoj i najbogatijoj članici te jednoj od utemeljiteljica Europske unije koja njome od 1. siječnja predsjedava 11. put. Saborski posjet poklapa se sa sastankom danas poslijepodne hrvatskog premijera Ive Sanadera s luksemburškim kolegom po dužnosti Jeanom-Claudeom Junckerom, koji je među prioritete trenutačnog predsjedanja uvrstio dalje širenje EU, a upravo Hrvatsku istaknuo kao pozitivan primjer koji će balkanskim državama posvjedočiti da valja ustrajati u demokratizaciji kao putu za članstvo u EU. Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je u Luksemburg stigao na poziv predsjednika parlamenta Luciena Weilera, službene će razgovore voditi u utorak s domaćinom te s premijerom Junckerom, a u ponedjeljak će ga u audijenciju primiti veliki vojvoda Henri.

ZAGREB

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak i srijedu boravit će u jednodnevnim posjetima Češkoj i Bugarskoj, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću. Premijer Sanader u Pragu će sudjelovati na konferenciji "Microsoft Government Leaders Forum - Europe 2005", u sklopu koje će se sastati s predsjednikom uprave Microsofta za Europu, Bliski istok i Afriku, Jean-Philippeom Courtoisom. Predsjednik Vlade sastat će se i s češkim kolegom Stanislavom Grossom, a sudjelovat će i na prijemu koji će za sudionike konferencije upriličiti predsjednik Češke Vaclav Klaus. U srijedu će hrvatski premijer u Sofiji sudjelovati u svečanosti pokretanja inicijative "Desetljeće uključenja Roma", dosad najsveouhvatnijem pokušaju unapređivanja položaja te najugroženije europske manjine. Svečanosti će nazočiti predsjednici vlada zemalja pokretača inicijative - Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i SiCG - i predsjednici dvaju glavnih pokrovitelja - James Wolfensohn iz Svjetske banke i George Soros iz Instituta Otvoreno društvo, te predstavnici romskih udruga građanskog društva.

DEN HAAG

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u iduća će tri dana posjetiti Sarajevo, Podgoricu i Bruxelles, u sklopu svojih nastojanja da se uhite haški optuženici koji su u bijegu, objavilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo. Del Ponte će se u utorak u Sarajevu sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Paddyem Ashdownom. "Svrha sastanka je razraditi zajedničku strategiju za uhićenje glavnih bjegunaca", navodi se u priopćenju Tužiteljstva. Tužiteljica će nakon Sarajeva, otputovati za Podgoricu gdje će u srijedu o suradnji s Haškim sudom razgovarati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i članovima vlade, navodi se u priopćenju. U četvrtak, 3. veljače, Carla del Ponte će u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Vijeća za provedbu mira u BiH, a sastat će se i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, te s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

LONDON

Deset britanskih vojnika najvjerojatnije je poginulo nakon što se britanski vojni transportni zrakoplov tipa Hercules C-130 u nedjelju srušio u Iraku, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Geoff Hoon, dok je istodobno islamistička skupina Ansar al-Islam priopćila da je odgovorna za rušenje zrakoplova. Hoon je u svojem priopćenju kazao kako je svjestan izvještaja koji govore o mogućnosti da je zrakoplov srušen. "Nismo u poziciji da donosimo zaključke sve dok istraga ne bude završena", zaključio je britanski ministar. Islamistička skupina Ansar al-Islam, u priopćenju objavljenom na jednoj islamističkoj internetskoj stranici, potvrdila je da je u nedjelju u blizini Bagdada srušila britanski vojni zrakoplov tipa Hercules. Autentičnost ovog priopćenja nije mogla biti provjerena.

MOSKVA

Moskva podržava mjere koje je poduzeo palestinski predsjednik Mahmud Abas kako bi "okončao oružani sukob" na Bliskom istoku, stoji u zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak u Kremlju potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov palestinski kolega. "Rusija podržava mjere koje su poduzele nove palestinske vlasti na čelu s Abasom kako bi okončale oružani sukob između Izraela i Palestinaca", navodi se u izjavi koju prenose svjetske novinske agencije. Rusija i Palestinci su za "obnavljanje dijaloga između Izraela i Palestinaca što je prije moguće" kako bi se uspostavila "konstruktivna suradnja" na području sigurnosti "i na drugim područjima povezanim s pokretanjem mirovnih smjernica", navodi se u tekstu izjave. Tijekom susreta s Abasom Putin je izrazio nadu da će palestinsko vodstvo poduzeti korake za unapređenje odnosa s Izraelom, javio je Interfax.

BRUXELLES

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak da će donirati 80 milijuna eura za žrtve tsunamija na poziv Ujedinjenih naroda upućen ranije ove godine. Tu donaciju, u sklopu paketa pomoći EU-a u iznosu od 100 milijuna eura, najavljenog početkom siječnja, dobit će oko dva i pol milijuna ljudi pogođenih tsunamijem u Indoneziji, Šri Lanki, Indiji, Tajlandu i na Maldivima tijekom razdoblja od 18 mjeseci, priopćila je Komisija. "Bitno je osigurati da nakon brze i kvalitetne humanitarne pomoći uslijedi odgovarajuća rehabilitacijska i razvojna potpora", rekao je povjerenik EU-a za razvoj Louis Michel.

RIM

Papa Ivan Pavao II. odgodio je u ponedjeljak predviđene audijencije zbog gripe, obavijestio je tijekom dana novinare šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls, no Vatikan ističe kako nema razloga za uzbunu. "Zbog simptoma gripe, koji su se pojavili jučer, Svetom ocu je savjetovano da za danas otkaže sve privatne audijencije", kaže se u izjavi Navarro-Vallsa. Prema njegovim riječima, Papa se pridružio milijunima Talijana koji imaju gripu, dodajući da ima "laganu groznicu koja nije razlog za brigu".

SARAJEVO

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown upozorio je u ponedjeljak kako toj zemlji ove godine prijeti velika financijska kriza koja može ozbiljno ugroziti funkcioniranje cijele države. Govoreći u Sarajevu na sjednici Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC), Ashdown je kazao kako je jedini izlaz iz nadolazeće opasnosti smanjiti troškove javne uprave te racionalizirati postojeći komplicirani i iznimno skup sustav vlasti što se odnosi i na obrambene odnosno vojne strukture. "U sljedećim tjednima i mjesecima financijska situacija u BiH ozbiljno će se pogoršati", kazao je Ashdown pojašnjavajući kako se to odnosi na neizbježni proračunski manjak. Prema prvim analizama koje je proveo Ashdownov ured (OHR), Federaciji BiH do rujna ove godine uzmanjkat će oko 250 milijuna konvertibilnih maraka proračunskih sredstava (oko 125 milijuna eura) dok će Republici Srpskoj nedostajati oko 130 milijuna KM (75 milijuna eura).

BEOGRAD

Iz beogradskog motela "1000 ruža" na Avali krenut će u ponedjeljak navečer prema Hrvatskoj prvi ovogodišnji konvoj organiziranog povratka izbjeglica, u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj, UNHCR-a u Beogradu i Danskog vijeća za izbjeglice. Kako je Hini kazala Vesna Petković iz Ureda za javnost UNHCR-a, riječ je o 387. konvoju organiziranog povratka za Hrvatsku, u kojem će u ponedjeljak krenuti 12 izbjeglica, među kojima su tri obitelji, od kojih se dvije vraćaju s djecom. Izbjegli se vraćaju u Kistanje, Plitvička jezera, Otočac i Civljane. Pored autobusa s povratnicima, konvoj će pratiti i kamion s njihovim stvarima i povratničkim paketima s najosnovnijim kućanskim potrepštinama, te medicinsko vozilo i jedan liječnik, a povratnicima je po dolasku osigurna i bespovratna pomoć u poljoprivrednim strojevima, alatu i domaćim životinjama.

DŽAKARTA

Oko 790.000 Indonežana unesrećenih u tsunamiju trebat će kratkoročnu pomoć u hrani, rekao je glasnogovornik Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda. "WFP je procijenio da će oko 790.000 osoba trebati kratkoročnu pomoć u prehrani", rekao je Inigo Alvarez, glasnogovornik agencije. "Ne radi se o konačnom broju", dodao je, i precizirao da određeni broj unesrećenih mijenja mjesto boravka, što komplicira prebrojavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙