FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Konferencija o izbjeglicama

SARAJEVO, 31. siječnja 2005. (Hina) - Jednodnevna regionalnakonferencija o rješavanju pitanja izbjeglica i prognanika na područjuHrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore otvorena je uponedjeljak u Sarajevu u nazočnosti resornih ministara triju državakao i predstavnika UNHCR-a.
SARAJEVO, 31. siječnja 2005. (Hina) - Jednodnevna regionalna konferencija o rješavanju pitanja izbjeglica i prognanika na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore otvorena je u ponedjeljak u Sarajevu u nazočnosti resornih ministara triju država kao i predstavnika UNHCR-a.

Na konferenciji, koja bi trebala rezultirati potpisivanjem deklaracije o regionalnom rješavanju izbjegličkih i prognaničkih pitanja uz jasno definirane rokove, Hrvatsku predstavlja ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a SCG ministar za ljudska prava i izbjeglice Rasim Ljajić.

Ministar Kalmeta izvijestit će tijekom dana sudionike sarajevskog skupa o napretku što ga je Hrvatska ostvarila u povratku izbjeglica i prognanika njihovim prijeratnim domovima.

Hrvatska je do danas obnovila više od 131 tisuću obiteljskih kuća i stanova u vrijednosti od 14,9 milijardi kuna, dok je za obnovu 209 škola izdvojeno još 800 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je do danas također prijeratnim vlasnicima vraćeno 94 posto napuštene imovine, a za povrat je preostalo još 1151 stambeni objekt.

Rješenje čeka još 13.700 zahtjeva za obnovu, što bi se u najvećem dijelu trebalo dogoditi do kraja ove godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić istaknuo je u svom pozdravnom govoru na sarajevskoj konferenciji kako se pitanje povratka izbjeglih i prognanih treba sagledati u kontekstu širih vanjskopolitičkih ambicija triju zemalja.

Pridruživanje euroatlanskim integracijama, kazao je bosanskohercegovački premijer, zajednički je poticaj vladama regije da u vlastitom interesu što prije riješe sva preostala pitanja iz ovog područja.

Pomoćnik Visokog povjerenika UN za izbjeglice Kamel Morjane istaknuo je kako je nedvojbeno da je za proteklih devet godina ostvaren izniman napredak u sve tri zemlje u području povratka izbjeglica, no veliki broj njih još čeka trajno rješenje svog statusa.

"Prema dostupnim podacima, najveća izbjeglička populacija u regiji krajem prošle godine sastojala se od oko 180 tisuća izbjeglica iz Hrvatske, koje su još uvijek živjele u SCG, uz 19 tisuća izbjeglica koje su boravile u BiH. Oko 95 tisuća izbjeglica iz BiH i dalje boravi u SCG te oko 3200 u Hrvatskoj.

Do kraja 2004. godine manje od 3500 izbjeglica iz SCG boravilo je u BiH i Hrvatskoj. Pronalaženje trajnog rješenja za sve te osobe, koje nemaju osnovna sredstva za život, treba biti primarno pitanje današnje konferencije", kazao je Morjane.

Visoki dužnosnik UNHCR-a pozvao je i na učvršćenje već ostvarenog napretka kako bi on postao istinski održiv te kako bi se spriječilo ponovno raseljavanje unutar regije ili izvan nje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙