FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 29. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BAGDAD

Osam je osoba poginulo u samoubilačkom napadu, a tri su vojnika stradala u granatiranju iračke vojne baze u subotu, u ratu kojeg su pobunjenici objavili prvim iračkim demokratskim izborima predviđenima za nedjelju. Samoubojica se raznio ispred zajedničkog američko-iračkog sigurnosnog centra u Khanaquinu, sjeveroistočno od Bagdada blizu granice s Iranom i u tom je napadu poginulo osam osoba. Samoubilački napad se dogodio nedugo nakon što je granatirana iračka vojna baza u gradu Duluiyi, sjeverno od Bagdada, pri čemu su poginula tri vojnika, a četiri su ranjena. Tijela trojice iračkih građevinara pronađena su u gradu Baladu sjeverno od Bagdada, objavila je policija. Tri su muškarca oteta prije tjedan dana. Američka je vojska ubila dva Iračana blizu grada Ramadija, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca. Okolnosti ovog napada nisu poznate.

DEN HAAG

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević je tijekom 90-ih godina naredio otmicu Nizozemke Mabel Wisse Smit, danas supruge princa Johana Frisa, piše nizozemski dnevnik "Telegraaf" u subotu pozivajući se na srbijanske pravne izvore. "Cilj Slobodana Miloševića bila je otmica Mabel kako bi dobio informacije o Muhamedu Šaćirbeju, koji je tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio jedan od glasnogovornika i sakupljača sredstava za Muslimane iz BiH", piše najtiražniji nizozemski dnevnik. Mabel Wisse Smit imala je vezu s Šaćirbejem, bivšim veleposlanikom BiH pri UN-u, koji je danas optužen za pronevjeru sredstava. Udala se za nizozemskog princa Johana Frisa u travnju 2004. godine. Kako piše "Telegraaf", bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga Željko Ražnatović Arkan, ubijen 2000. godine, i dva agenta srpske službe sigurnosti, došli su u Bruxelles gdje je radila Mabel Wisse Smit krajem 1993. godine kako bi je oteli. Nakon njihovog dolaska u Bruxelles Milošević je ipak odustao od svog nauma jer bi to "nanijelo veliku štetu srpskoj stvari", dodaje list.

WASHINGTON

Tri četvrtine iračkih sunita neće u nedjelju glasovati na prvim izborima nakon pada režima Sadama Huseina a velika većina sunita i šijita priželjkuje što brži odlazak američkih vojnika, pogotovo nakon što se oformi izabrana vlada, doznaje se u subotu iz rezultata ankete koju je proveo američki institut Zogby International za televiziju iz Abu Dabija. Prema anketi, 76 posto sunita je izjavilo da neće glasovati, dok je 80 posto šijita i 57 posto Kurda izjavilo da će se "najvjerojatnije ili sigurno pojaviti na biralištima". Trenutni odlazak američkih snaga, ili njihovo napuštanje zemlje odmah nakon formiranja izabrane vlade priželjkuje 82 posto sunita i 69 posto šijita. Među iračkim stanovništvom tek Kurdi smatraju da će SAD u idućih pet godina pomoći Iraku, dok 49 posto šijita i 64 posto sunita misli suprotno.

ANKARA

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako smatra da opći irački izbori, prvi nakon uklanjanja s vlasti režima Sadama Huseina, neće biti demokratični, javili su u subotu turski mediji. Erdogan je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, na improviziranoj konferenciji za tisak, rekao da nedjeljne iračke izbore vidi više kao tranziciju prema demokraciji. Turski premijer iznio je pritom ocjenu da će odbijanje najvećih sunitskih političkih stranaka i koalicija da sudjeluju u izbornoj utrci ostaviti vrlo teške i složene posljedice na cjelokupni poratni politički život Iraka.

SEUL

Južnokorejsko ministarstvo obrane najavilo je u svom obrambenom izvješću, koje će biti objavljeno idućeg tjedna, da Sjevernu Koreju više neće nazivati "glavnim neprijateljem", što predstavlja najnoviji korak Seula prema smanjivaju napetosti sa službenim Pjongjangom. "Dokument će umjesto toga točnije navesti izravnu vojnu prijetnju kakvu predstavlja Sjeverna Koreja", navodi se u priopćenju ministarstva. "Nastavit ćemo koristiti termin 'neprijatelj', ali u internim dokumentima", dodalo je ministarstvo.

PRIŠTINA

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u subotu za agenciju KosovaLive da podržava ponovno uspostavljanje izravnog dijaloga između Prištine i Beograda o pitanju nestalih osoba. "Odluka Beograda i kosovskih Srba o bojkotu posljednjih izbora na Kosovu bila je pogrešna. Bez sudjelovanja kosovskih Srba u političkom i institucionalnom procesu bit će teško postići napredak", izjavio je Solana. Solana je kazao kako građani Kosova imaju pravo znati sudbinu svojih najmilijih koji se smatraju nestalima. "Izravan dijalog je veoma važan. Podržavam civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Sorena Jessena-Petersena u njegovoj inicijativi za otpočinjanje dijaloga u radnoj skupini za nestale osobe", kazao je Solana.

PEKING

Devet je osoba poginulo u dva dana u pokrajini Hebei na sjeveru Kine u tri eksplozije koje su se dogodile u ilegalnim tvornicama pirotehnike, koje su povećale proizvodnju uoči kineske Nove godine, objavila je u subotu agencija Xinhua. Dvije su se eksplozije dogodile u četvrtak u Hengshuiju i Xingtaiju i u svakoj su poginule po dvije osobe, dok je pet članova jedne obitelji poginulo u petak ujutro u Dinghzzouu u još jednoj eksploziji. Petarde i pirotehnička sredstva kojih je Kina najveći svjetski proizvođač, najčešće se proizvode u malim radionicama na selu u kojima se ne poštuju sigurnosne mjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙