FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na najvišim razinama u posljednje dvije i pol godine

LONDON, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica usrijedu su dosegnule najviše razine u zadnje dvije i pol godine, nakonšto su američki burzovni indeksi zabilježili najviše razine u zadnjetri i pol godine, pri čemu je najveća zvijezda bila dionicaAstraZenece nakon dobivanja zelenog svjetla iz Japana za njezinnajvažniji novi lijek.
LONDON, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnje dvije i pol godine, nakon što su američki burzovni indeksi zabilježili najviše razine u zadnje tri i pol godine, pri čemu je najveća zvijezda bila dionica AstraZenece nakon dobivanja zelenog svjetla iz Japana za njezin najvažniji novi lijek.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,06 posto, dosegnuvši 4.801 bod, u mirnoj trgovini prvog ovotjednog radnog dana Londonske burze. Frankfurtski DAX indeks oslabio je, pak, nekih 0,3 posto, na 4.247 boda.

Po dobitcima se posebno isticala dionica farmaceutske tvrtke AstraZenece, ojačavši za jedan posto, nakon što je ta tvrtka od japanskog ministarstva zdravstva dobila uvjetovano odobrenje za prodaju lijeka za snižavanje kolesterola Crestor.

Europski osiguravatelji nadoknadili su dio pretrpljenih gubitaka od početka tjedna nakon što je najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re objavio da ne očekuje troškove pokrića šteta prouzročenih tsunamijem u južnoj Aziji veće od 100 milijuna eura. Dionice Munich Re-a i Swiss Re-a ojačale su po 0,2 posto.

Brokeri očekuju malen obujam trgovanja dionicama do kraja tjedna budući su mnogi trgovci otišli na praznike i investicijski fondovi zaključili transakcije za ovu godinu, premda bi skromniji obujam mogao izazvati veću promjenjivost.

Ulagače je posebno razveselila vijest njemačke istraživačke skupine GfK koja je objavila da bi njemački potrošači trebali u novu godinu ući u nešto boljem raspoloženju budući je spremnost na kupnju u najvećem europskom gospodarstvu dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine u prosincu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,37 posto, na 11.381 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙