FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice rudnika bakra predvodile rastom europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su porasle predvođene onima rudnika bakra poputAntofagasta pod utjecajem jačanja cijena te kovine zbog snažne kineskepotražnje.
LONDON/FRANKFURT, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su porasle predvođene onima rudnika bakra poput Antofagasta pod utjecajem jačanja cijena te kovine zbog snažne kineske potražnje.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, na 4.834 bodova. Frankfurtski DAX indeks zabilježio je isti postotni dobitak, dosegnuvši 4.244 bodova.

Po dobitcima su se posebno isticale dionice proizvođača bakra, predvođene onima čileanske Antofagaste, koje su poskupjele za 4,3 posto i švicarske Xstrate, na dobitku od 2,5 posto.

Tržište bakra fino je uravnoteženo u ovome trenutku između sve napregnutijih proizvodnih uvjeta i usporavanja na strani gospodarstva, kazali su analitičari iz Societe Generale. "Naše procjene potražnje malo su se promijenile, a nešto sporiji rast na Zapadu nadoknađen je bržim rastom kineske potražnje ".

Dionice su jačale i u tehnološkom sektoru, pri čemu su se isticale dionice finskog diva proizvodnje mobilnih telefona Nokije i proizvođača potrošačke elektronike Philipsa pod utjecajem prošlotjednih optimističnih prognozi iz Samsung Electronicsa, što je potaknulo optimizam ulagača pred sezonu objave poslovnih rezultata europskih kompanija. Nokijine dionice stoga su ojačale 1,1 posto, a Philipsove za 2,1 posto.

Na strani gubitnika našle su se dionice Londonske burze, koje su oslabile dva posto nakon što su dioničari Deutsche Boerse prigovorili planiranoj ponudi za preuzimanje britanskog konkurenta. Dionice Deutsche Boerse ojačale su, pak, za 2,9 posto.

Na vrijednosti su izgubile i dionice britansko-nizozemskog proizvođača robe široke potrošnje Unilevera nakon što im je investicijski rejting snizio Merrill Lynch. Oslabile su pritom jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,43 posto, na 11.487 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙