FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAP-ove prognoze oneraspoložile ulagače na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovniindeksi u srijedu se gotovo nisu mijenjali budući su komentari oprofitnim marginama iz njemačkog softverskog diva SAP oneraspoložiliulagače i nadmašili jačanje dionica telekom sektora.
LONDON/FRANKFURT, 26. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu se gotovo nisu mijenjali budući su komentari o profitnim marginama iz njemačkog softverskog diva SAP oneraspoložili ulagače i nadmašili jačanje dionica telekom sektora.

Londonski Ftse indeks do podneva je uvećan neznatnih 0,01 posto, na 4.843 boda. Frankfurtski DAX indeks dobio je isto toliko na vrijednosti te iznosi 4.234 boda.

Dionice SAP-a oslabile su dva posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač poslovnog softvera objavio da bi profitne margine mogle stagnirati u 2005. unatoč rastu prihoda od glavnih licenci.

"Moglo bi biti i gore. U nedostatku stvarnog pokretačkog čimbenika za tržište dionica, ulagači vrlo senzitivno reagiraju na bilo koju vijest o profitnim marginama ili izgledima", kazao je strateg u ABN AMRO Rolf Elgeti.

No, bilo je i dobitnika i to ponajviše u europskom telekom sektoru, koji je zabilježio u prosjeku rast cijena dionica od gotovo jedan posto. Po dobitcima se isticao Deutsche Telekom, čije su dionice ojačale 2,4 posto nakon što je suzbio nade da bi mogao poboljšati svoju ponudu za ponovnu kupnju Internet podružnice T-Online International. Te su vijesti, međutim, srušile cijene dionica T-Online-a za 7,6 posto.

Ojačale su i dionice ostalih pripadnika telekom sektora, pri čemu one Vodafone-a 1,6 posto, a France Telecoma za 1,2 posto.

Na strani gubitnika našle su se i dionice njemačkog osiguravateljskog diva Allianza pod utjecajem vijesti da će njegova bankarska kćerinska tvrtka Dresdner prodati 17,2 milijuna Allianzovih dionica. Dionice su mu oslabile za 1,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,88 posto, dosegnuvši 11.376 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙