FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomi podigli cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dioniceu srijedu su zabilježile rast cijena prema njihovim najvišim razinamau zadnjih 30 mjeseci, predvođene onima telekom kompanija, posebiceDeutsche Telekoma i France Telecoma.
LONDON/FRANKFURT, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedu su zabilježile rast cijena prema njihovim najvišim razinama u zadnjih 30 mjeseci, predvođene onima telekom kompanija, posebice Deutsche Telekoma i France Telecoma.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,14 posto, dosegnuvši 4.830 bodova. Frankfurtski DAX našao se, međutim, na gubitku od 0,15 posto, spustivši se na 4.244 bodova.

Deutsche Telekom je objavio da još nije utvrdio dividendu za 2006, reagirajući na napise u njemačkom magazinu Capital koji kažu da bi DT mogao isplatiti svega nešto više od jednog eura po dionici. Njegove dionice ojačale su 1,7 posto.

U međuvremenu su dionice France Telecoma ojačale za 0,9 posto nakon što je opovrgnuo izvješća u talijanskom tisku da francuski telekom div planira podnijeti ponudu za preuzimanje gubitcima pritisnutog telekom poslovanja Wind, koji je u vlasništvu talijanskog energetskog diva Enel.

Dionice sektora čipova, s druge strane, ostvarile su gubitke. Pritom su one proizvođača opreme za čipove ASML oslabile za 3,4 posto po objavi opreznih procjena dobiti budući mu je glavna knjiga narudžbi smanjena puno više nego je očekivao.

"To je dramatičan pad cijena dionica a pokazuje da ASML nije otporan na slabljenje toga sektora kako se većina ulagača nadala", kazao je analitičar Ewald Walraven iz ING-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,16 posto, na 11.405 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙