FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC traži raščišćavanje korupcijskih afera u zagrebačkom poglavarstvu

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Demokratski centar tražiraščišćavanje korupcijskih afera u Zagrebu i odgovornost odgovornih,reviziju poslovanja Gradskog poglavarstva te drži da je Zagrebupotreban gradski antikorupcijski program, istaknula je danas nakonferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Demokratski centar traži raščišćavanje korupcijskih afera u Zagrebu i odgovornost odgovornih, reviziju poslovanja Gradskog poglavarstva te drži da je Zagrebu potreban gradski antikorupcijski program, istaknula je danas na konferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.

Uzroci stalnih sukoba SDP-a i HNS-a, partnera vladajuće koalicije u Zagrebu, u javnosti su se očitovali kao najočigledniji primjer djelovanja korupcije, spuštanja razine morala u političkom odlučivanju. Na primjeru bivšeg člana Poglavarstva HNS-ovca Srećka Ferenčaka, pokazalo se da nema političke volje i odlučnosti za suzbijanje korupcije i malverzacija, ocijenila je. Nakon što je gradski proračun oštetio za 10 milijuna kuna i podnio ostavku u Poglavarstvu, Ferenčak je ostao zastupnik u Hrvatskom saboru i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. "DC to smatra nedopustivim i ne želi prihvatiti", istaknula Škare Ožbolt, ustvrdivši da SDP i HNS nikada nisu željeli organizirano upravljati imovinom u vlasništvu Grada, jer tada ne bi mogli njome raditi malverzacije.

Naslijeđenu nesređenost su iskoristili, još više razbijajući nadzor nad imovinom rasporedivši svoje ljude, prema stranačkom ključu, u gradske službe tako da kontroliraju što je moguće veći dio gradske imovine, upozorila je.

Zagrepčani, plaćajući najviši prirez u zemlji, njime očito pokrivaju kriminal u Gradskom poglavarstvu, smatra Škare Ožbolt.

Navela je da Poglavarstvo ne zna točan broj gradskih stanova, tko ih koristi i u kojem statusu, nije poznat točan broj vozila u gradskom vlasništvu, odnosno druge pokretne i nepokretne imovine. Unatoč statutarnoj obvezi Poglavarstvo ne izvješćuje Gradsku skupštinu svake godine o stanju gradske imovine, rekla je Škare Ožbolt.

Upitana zašto Državno odvjetništvo nije do sada podnijelo nijednu kaznenu prijavu zbog nezakonitog rada, Škare Ožbolt je rekla da ono radi svoj posao, a da ona osobno govori o potrebi utvrđivanja političke odgovornosti i sve većoj korupciji u Zagrebu.

Upitana hoće li DC imati kandidata za gradonačelnika odgovorila je potvrdno.

Potpredsjednik DC-a Joško Morić inicijativu zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića za legalizacijom oko pet tisuća bespravno sagrađenih objekata u Zagrebu ocijenio je populističkim pokušajem jačanja položaja uoči lokalnih izbora i da time suprotstavlja građane koji su nelegalno gradili s onima koji su poštivali zakone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙