FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bit će naš zajednički uspjeh, odgovornost za rezultate pregovora nosit ćemo zajedno, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru, otvarajući raspravu o dokumentima vezanim za pregovore o ulasku Hrvatske u EU. Hrvatski sabor trebao bi usvojiti deklaraciju o pristupanju Hrvatske EU, zajedničku izjavu Vlade i Sabora o suradnji u vođenju pregovora, te odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. I svi saborski klubovi suglasili su se u tome da je ulazak Hrvatske u EU nacionalni interes broj jedan na unutarnjem i vanjskom planu. Punu potporu klubovi su dali osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o ulasku u EU, koji će, ističu, osigurati ravnopravnu ulogu Sabora u tijeku pregovora. Suglasili su se da o tijeku pregovora treba otvoreno izvještavati građane kako bi ih uvjerili da ulazak u EU nema alternative.

RIJEKA - Veći dio članova Komisije za procjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adrije smatra da je tu studiju potrebno doraditi, a prijepore, kao što su balastne vode, rješavati regionalnom suradnjom sa susjednim državama, ocijenili su danas u razgovoru s novinarima članovi Komisije. U današnjem nastavku svoje prve sjednice, Komisija je u Rijeci raspravljala o dijelu Studije o morskim koridorima, balastnim vodama i ribarstvu. U raspravi se još čulo da je postojeći rizik od balastnih voda veći nego što bi bio projektom Družbe Adrije.

RIJEKA - Članovi udruge Eko Kvarner iz Omišlja smatraju da Studija o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adria ima ozbiljne nedostatke te kako osnovna teza studije da je projekt prihvatljiv nije utemeljena na nalazima iz separatnih studija, rečeno je danas na konferenciji za novinare Eko Kvarnera. Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić rekao je da bitne nedostatke studije nije moguće ukloniti te da bi Komisija za procjenu Studije trebala Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predložiti uskratu odobrenja za provođenje projekta Družbe Adria.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je iskazao nezadovoljstvo zbog smanjenja vladinih ulaganja u riječki prometni pravac, te je zatražio od Vlade da brodogradilištu Viktor Lenac u stečaju što prije isplati 3,5 milijuna kuna državnih subvencija za nedavno isporučenu plinsku platformu "Marica". Dodao je da je zatražio razgovor s ministrom mora, prometa, turizma i razvitka Božidarom Kalmetom o ulaganjima i dinamici radova na riječkom prometnom pravcu, te s predstavnicima Vlade u vezi s provedbom stečaja brodogradilišta Viktor Lenac i projektom Družba Adria.

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Justitia et pax" predstavila je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavu o očuvanju kulture slobodne nedjelje u kojoj ističe da je donošenje novoga zakona o trgovini veoma važno za stabilizaciju hrvatskoga društva. U izjavi, koju potpisuje predsjednik Komisije "Justitia et pax" biskup Vlado Košić, izražava se nada da će javna vlast urediti rad nedjeljom "čuvajući dignitet hrvatskih građana te promičući interese hrvatskoga gospodarstva". Po Košićevim riječima Komisija se tom izjavom želi uključiti u javnu raspravu, jer je odlukom Ustavnog suda izvan snage stavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i u pripremi je novi prijedlog zakona.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost prioritetima u provođenju politike suzbijanja korupcije smatra odgovornost u obavljanju javnih funkcija, otvorenost vlasti, donošenje nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije kao sporazuma svih društvenih snaga, reformu pravosuđa, te učinkovite institucije progona i kažnjavanja. Vijeće ocjenjuje da u Hrvatskoj dosad nije učinjeno dovoljno na rješavanju problema korupcije. Odsutnost političke odlučnosti i volje da se suzbije korupcija glavno je ograničenje funkcioniranja institucija za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj.

ZAGREB - U organizaciji udruge "Hrvatski izvoznici" danas je u Zagrebu održana prva sjednica novoosnovanog Odbora izvoznika u Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju, a odluka o osnivanju tog odbora donesena je temeljem snažne orijentiranosti hrvatskih tvrtki na ova tržišta, izvijestili su iz udruge Hrvatski izvoznici. Iz Udruge ističu da je obzirom na dugu tradiciju izvoza na tržišta u regiji i ubrzani rast robne razmjene sa Srbijom i Crnom Gorom, osnivačka sjednica ovog odbora pobudila znatan interes kod tvrtki okupljenih u udruzi Hrvatskih izvoznika, ali i šire.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o sanaciji odlagališta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrijedan 24,6 milijuna kuna. Vršitelj dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Vinko Mladineo ugovore je potpisao s gradonačelnicima Ploča i Metkovića te načelnicima Blata, Orebića, Janjine, Lastova, Mljeta i Trpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙