FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za konkurentnost o mjerama za suzbijanje korupcije

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće za konkurentnostprioritetima u provođenju politike suzbijanja korupcije smatraodgovornost u obavljanju javnih funkcija, otvorenost vlasti, donošenjenove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije kao sporazumasvih društvenih snaga, reformu pravosuđa, te učinkovite institucijeprogona i kažnjavanja.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće za konkurentnost prioritetima u provođenju politike suzbijanja korupcije smatra odgovornost u obavljanju javnih funkcija, otvorenost vlasti, donošenje nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije kao sporazuma svih društvenih snaga, reformu pravosuđa, te učinkovite institucije progona i kažnjavanja.

Vijeće u današnjem priopćenju ocjenjuje da u Hrvatskoj dosad nije učinjeno dovoljno na rješavanju problema korupcije. Odsutnost političke odlučnosti i volje da se suzbije korupcija glavno je ograničenje funkcioniranja institucija za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj, ocjena je Vijeća sa sjednice održane 17. siječnja na kojoj se raspravljalo o korupciji.

Vijeće pritom ističe da Hrvatska u cjelini mora imati kontrolu nad korupcijom i njenim djelovanjem. Važnost političke volje za suzbijanjem korupcije i to kroz postojanje čvrstog političkog saveza svih strana, treba biti prvi konkretan korak u rješavanju ovog problema, naglašava Vijeće.

Objašnjava pritom da sve procese treba učiniti transparentnima.

Politička volja znači prvenstveno inzistirati na preventivnim mjerama - jasnim pravilima javnih natječaja, profesionalnosti i otvorenosti administracije, odgovornosti političkih vođa da primjerom i zalaganjem za etičke vrijednosti daju jasnu poruku javnom životu.

Institucije izvršne vlasti, lokalne samouprave i sudstva treba osloboditi političkih kriterija odabira ljudi i napredovanja, i to uz osiguranje njihove odgovornosti za profesionalno i stručno obavljanje posla, navodi se u priopćenju.

Vijeće smatra potrebnim i donošenje novog nacionalnog programa za suzbijanje korupcije, koji bi bio temelj zajedničkog djelovanja svih društvenih činitelja, Vlade, Sabora i političkih stranaka, kao i poslovne zajednice i poduzetnika, sindikata, civilnog društva, crkve i medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙