FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korupcija: UN gluh na upozorenja vlastitih revizora

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Nov skandal prijeti Ujedinjenimnarodima nakon objave dokumenata koji pokazuju da je unutrašnjakontrola svjetske organizacije upozoravala na nepravilnosti u provedbiiračkog programa nafta-za-hranu godinama prije otkrića afere.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Nov skandal prijeti Ujedinjenim narodima nakon objave dokumenata koji pokazuju da je unutrašnja kontrola svjetske organizacije upozoravala na nepravilnosti u provedbi iračkog programa nafta-za-hranu godinama prije otkrića afere.

Program nafta za hranu uspostavljen je 1996. godine kako bi se tadašnjem režimu predsjednika Saddama Huseina omogućila prodaja nafte i kupnja hrane i lijekova za Irak.

Dva seta dokumenata, iz New Yorka te iz Ženeve, koji će biti objavljeni na UN-ovim stranicama, otkrivaju da je unutarnja kontrola UN-a upozoravala na nepravilnosti u provedbi programa nafte-za-hranu i programa obeštećenja žrtava iračke invazije na Kuvajt iz 1990., javljaju u ponedjeljak mediji.

Prema pisanju Aljazeere na engleskom jeziku, izvješća govore da su UN-ove agencije angažirane u provedbi programa nafta-za-hranu rasipale milijune dolara na sumnjive, visoke isplate kooperantima, a bilo je i drugih nepravilnosti u radu.

UN-ovi revizori izvješća su obavljali od 1996. do 2003. godine, piše Aljazeera i dodaje da je zbog lošeg poslovanja program izgubio gotovo 12 milijuna dolara.

I američki dnevnik The New York Times je tijekom vikenda potvrdio primitak 10 dokumenata iz kojih je razvidno da je UN bio upozoravan na nepravilnosti, a australski list The Age piše da je u Ženevi UN-ovo povjerenstvo odlučilo objaviti 19 dokumenata koji govore da je UN preplatio iznose žrtvama sedmomjesečne iračke okupacije.

Kroz UN-ov program obeštećenja žrtava isplaćivane su naknade pojedincima, tvrtkama i vladama za gubitke pretrpljene tijekom iračke okupacije Kuvajta 1991. Bilo je primljeno zahtjeva u iznosu 350 milijardi dolara a do danas je odobreno 51,8 milijardi dolara naknade.

Američki kongres je krajem 2004., optužio UN za korupciju a otkrilo se i da je dužnosnik UN-a Kojo Annan, inače sin glavnoga tajnika Kofija Annana, bio umiješan u skandal oko programa nafta-za-hranu.

Glavni tajnik, na čiju su ostavku pojedini američki dužnosnici pozivali, izrazio je razočarenje sinovljevim ponašanjem te je imenovao povjerenstvo zaduženo za istragu korupcije na čelu s bivšim predsjednikom američke Središnje banke Paulom Volckerom.

Volcker bi trebao krajem siječnja objaviti svoje privremeno izvješće.

UN-ov ugled pretrpio je težak poraz prošle godine kada je istražiteljski tim UN-a zaključio da je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice UNHCR Ruud Lubbers kriv za seksualno zlostavljanje svoje zaposlenice, ali je taj bivši nizozemski premijer nastavio obavljati dosadašnju dužnost.

UN provodi i istragu o navodnom seksualnom zlostavljanju djevojčica i žena u Demokratskoj Republici Kongu, za što su optuženi pripadnici UN-ove mirovne misije koja broji 10.000 ljudi a raspoređena je od 2001., nakon završetka građanskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙