FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izgledi za rast američkih kamatnih stopa podupiru dolar

LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valuteojačao je u petak prema jenu te se zadržao blizu najviših razina uprotekla dva mjeseca prema euru kako iz američke središnje bankeponovno stižu signali da će nastaviti podizati kamatne stope.
LONDON, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute ojačao je u petak prema jenu te se zadržao blizu najviših razina u protekla dva mjeseca prema euru kako iz američke središnje banke ponovno stižu signali da će nastaviti podizati kamatne stope.

Tečaj dolara gotovo se i nije mijenjao prema euru, zadržavši dobitke iz zadnjih nekoliko dana, tako da euro iznosi 1,2985 dolara. No, ojačao je 0,7 posto prema jenu, pa iznosi 103,7 jena. Dobio je i 0,4 posto na vrijednosti u odnosu na švicarsku valutu, pa se dolarom trguje po 1,1902 franka.

Posljednji u nizu signal iz Feda o nastavku zaoštravanja monetarne politike pristigao je iz podružnice američke središnje banke u San Franciscu. Predsjednica te podružnice Janet Yellen kazala je da će američke kamatne stope porasti. Više kamatne stope podupiru tečaj valute jer veći prinosi po ulaganju privlače globalne ulagače. Trenutno je ključna kamatna stopa 2,25 posto.

"Fedovi dužnosnici koriste svaku prigodu kako bi tržištima najavili da će američke kamatne stope rasti", kazao je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Izgledi za višim kamatnim stopama pomogli su dolaru da ostvari prve snažne dobitke u 2005. nakon trogodišnjeg klizanja prema euru. Od početka godine njegov je tečaj viši za četiri posto prema euru i švicarskom franku, te nešto više od jedan posto prema jenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙