FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Issingove izjave potaknule skok jena

LONDON, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Izjava glavnog ekonomistaEuropske središnje banke (ECB) Otmara Issinga kojom požuruje Aziju dapodijeli teret korekcije tečaja dolara s ostatkom svijeta na deviznimje tržištima u srijedu rezultirala skokom tečaja japanske valute nanajvišu razinu prema euru u proteklih sedam tjedana.
LONDON, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Izjava glavnog ekonomista Europske središnje banke (ECB) Otmara Issinga kojom požuruje Aziju da podijeli teret korekcije tečaja dolara s ostatkom svijeta na deviznim je tržištima u srijedu rezultirala skokom tečaja japanske valute na najvišu razinu prema euru u proteklih sedam tjedana.

Tečaj jena dosegnuo je tako 135,23 jena za euro. Ojačao je i 0,7 posto prema dolaru, na 103,35 jena, najviše u zadnjih tjedan dana.

Istodobno, tečaj dolara ojačao je 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,3087 dolara. Poskupio je i 0,4 posto prema švicarskom franku, tako da košta 1,183 franka. Funta je, pak, izgubila 0,3 posto svoje vrijednosti, pa stoji 1,871 dolar.

Glavni ekonomist ECB-a Otmar Issing kazao je u utorak da Europa nosi prevelik teret nedavnih usklađivanja na valutnim tržištima te da i Azija mora preuzeti svoj dio. Ukazao je da su azijske valute sposobnije od eura nositi teret korekcije američke valute.

Čini se da Issingove izjave ciljaju Kinu, koja je fiksirala svoju nacionalnu valutu za dolar. Kina se odupire međunarodnom pritisku da reavluira juan, no obećala je reforme monetarne i valutne politike. Slobodno plutajući tečaj jena reagirao je pak snažnim skokom prema euru i dolaru.

"Mnogo je poteza uslijedilo u vezi jena nakon Issingovih izjava. Središnji bankaru u Europi poprilično su osjetljivi na vrijednost eura i nisu mirni obzirom da snažan euro pogađa gospodarstvo eurozone", kazao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu. "Na kratki bi rok smanjivanje američkog vanjskotrgovinskog manjka moglo biti pozitivno za dolar, ali ne očekujemo strukturalna poboljšanja".

Dolar je bio pod pritiskom u zadnje dvije godine, posebno u odnosu na euro, zbog zabrinutosti ulagača, vezanih za goleme američke strukturalne manjkove. Tržišta u srijedu očekuju nove pokazatelje o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a, te žele vidjeti koliko je SAD-u potrebno inozemnog kapitala da bi pokrio taj manjak.

Tržišni sudionici očekuju da će manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni u studenome lani biti 54 milijarde dolara prema u listopadu zabilježenih 55,46 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙