FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan uzlet dolara nakon obećanja iz Washingtona

LONDON, 14. siječnja 2005. (Hina/Rueters) - Obećanje Washingtona da ćezaoštriti proračunsku politiku i podržati politiku snažnog dolara, kaoi znakovi da će se ubrzati rast kamatnih stopa u tom najvećemsvjetskom gospodarstvu u petak su podigli tečaj dolara na svjetskimtržištima prema najvažnijim valutama.
LONDON, 14. siječnja 2005. (Hina/Rueters) - Obećanje Washingtona da će zaoštriti proračunsku politiku i podržati politiku snažnog dolara, kao i znakovi da će se ubrzati rast kamatnih stopa u tom najvećem svjetskom gospodarstvu u petak su podigli tečaj dolara na svjetskim tržištima prema najvažnijim valutama.

Tečaj dolara porastao je tako snažnih 1,25 posto prema euru, koji iznosi 1,3064 dolara. Skočio je i 1,3 posto prema švicarskom franku i britanskoj funti pa stoji 1,186 franaka, dok se funtom trguje po 1,8652 dolara. U odnosu na jen dolar je poskupio 0,5 posto, pa iznosi 102,9 jena.

Uzlet tečaja američke valute ubrzao je i nakon što je predsjednik podružnice Fed-a u St. Louisu William Poole izjavio da središnja banka neće oklijevati s ubrzanim podizanjem kamatnih stopa ako je nužno.

Američki predsjednik Bush u svom je intervjuu u četvrtak izjavio da će idući mjesec predložiti zamrzavanje proračunske potrošnje u nekim programima te odbaciti financiranje drugih kako bi postigao svoj cilj smanjenja proračuna.

"Postoji percepcija na tržištu da bi Bushova administracija zaista mogla nešto učiniti na rješavanju manjkova u proračunu i u bilanci plaćanja", izjavio je Kamal Sharma, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Bush je ponovio da se njegova administracija zalaže za politiku snažnog dolara te da je uvjeren kako će inozemni ulagači zaključiti kako je SAD dobro ulagačko odredište.

Tečaj eura potonuo je i na najnižu razinu prema jenu u proteklih sedam tjedana od 134,4 jena po prvi puta od lanjskoga studenoga. Pritisak na euro ojačao je po izjavi predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta u četvrtak da azijske valute moraju preuzeti veći teret slabosti dolara nego što su to dosad činile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙