FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

GAZA

Pregovori s palestinskim naoružanim skupinama o uspostavi primirja bilježe pomak i uskoro bi se mogao postići dogovor, izjavio je u nedjelju predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas. "Palestinski nacionalni dijalog ostvario je priličan napredak i vrlo brzo ćemo postići dogovor o primirju", kazao je Abas na palestinskoj televiziji. Abas je sredinom siječnja naložio da se zaustave napadi na Izrael, a u četvrtak je, uz suglasnost izraelske države, oko dvije tisuće palestinskih policajaca raspoređeno u tu svrhu u pojasu Gaze, na područjima uz granicu s Izraelom. Abas je u utorak, na intenzivnim pregovorima u Gazi istodobno počeo pridobivati različite palestinske pokrete, među kojima radikalne islamiste iz Hamasa i Islamskog džihada, za primirje u napadima na Izrael.

BERLIN

Njemačka policija uhitila je prilikom racija u nedelju u Mainzu i Bonnu dvojicu pripadnika terorističke skupine al-Qaide za koje se sumnja da su osim logističke podrške planirali i samoubilačke napade u Iraku. Njemački državni tužitelj Kay Nehm rekao je da su uhićeni 29-godišnji Iračanin Ibrahim Mohamed K., te 31-godišnji Palestinac Yassir Abu S. Mohameda K. se optužuje da je za potrebe al-Qaide u Luksemburgu pokušao nabaviti 48 grama obogaćenog urana. On je isto tako Abua S. tijekom prošle godine uspio pridobiti za samoubilački napad. Kako je nadalje priopćeno zasad ne postoje saznanja da su uhićeni planirali napade i u Njemačkoj, a oba uhićenika bi sutra trebala biti izvedena pred istražnog suca.

HELSINKI

Predstavnici indonezijskih vlasti i pobunjenici iz Aceha koji se bore za samostalnost te pokrajine nedavno pogođene katastrofalnim potresom i tsunamijima, sastat će se idući tjedan u Helsinkiju, a posrednik u pregovorima bit će bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, objavljeno je u nedjelju iz njegova ureda. Sastanak će se održati krajem predstojećeg tjedna, izvijestila je Ahtisarijeva skupina koja djeluje pod imenom Inicijativa za rješavanje kriza (CMI). "Zbog osjetljivosti sadržaja sastanka te nastojanja da uspostavimo poticajnu atmosferu, predsjednik Ahtisaari i CMI u ovome trenutku ne namjeravaju davati izjave o pojedinostima sastanka", objavljeno je na internetskim stranicama CMI-ja.

BAGDAD

Dvojica američkih vojnika osuđena su na izdržavanje zatvorskih kazni zbog ubojstva Iračanke koja je radila kao prevoditeljica za američku vojsku, kaže se u priopćenju američke vojske. 24. studenoga 2004. vojnici Charley Hoosier i Rami Dajani bili su u istoj prostoriji u američkoj vojnoj bazi s 28-godišnjom prevoditeljicom, Iračankom Lumom čije prezime nije objavljeno, zbijajući šale o ubojstvima. To su izjavili u subotu pred članovima suda. Vojnik Dajani u jednom je trenutku dao pištolj vojniku Hoosieru koji je misleći da je oružje bez metaka uperio revolver u ženinu glavu. Revolver je bio pun i od ispaljenog hica mlada žena je na mjestu poginula. Vojnici su se dogovorili da će istražiteljima lagati o uzrocima Lumine smrti te su im kazali kako je počinila samoubojstvo.

BAGDAD

Kinesko veleposlanstvo u Iraku potvrdilo je informaciju o oslobađanju osam kineskih radnika što su ih početkom mjeseca oteli irački gerilci, izvijestilo je u nedjelju veleposlanstvo. U priopćenju se kaže da su svi oslobođeni taoci dobro. Kinezi su oteti početkom mjeseca kada su odlazili iz Iraka. U subotu su njihovi otmičari prikazali video snimku na kojoj obavještavaju da su taoci oslobođeni.

DUBAI

Militantna skupina Vojska Ansara Al-Sunne u nedjelju je izvijestila da je pogubila pripadnika Iračke nacionalne garde kojega je otela u Mosulu. U video snimci prikazanoj na internetskim stranicama skupine vidi se muškarac koji sjedi ispred natpisa s imenom militantne grupe, a u ruci drži osobne isprave na kojima piše ime Abdul Jabar Ali Abdullah. Na snimci se također vidi trenutak kada je pukovnika Ali Abdullaha pucnjem u potiljak ubio jedan maskirani militant uz objašnjenje: "Ubijen je kako bi poslužio za primjer ostalima."

GAZA

Udovica pokojnog palestinskog predsjednika Jasera Arafata, Suha, ove je godine s kćerkom otputovala na hodočašće u Meku, izvijestili su u nedjelju službeni izvori. "Suha je otputovala na hodočašće u Meku s kćerkom na poziv saudijske vlade", rekao je obiteljski prijatelj koji je želio ostati anoniman. 41-godišnja Arafatova udovica, potekla iz bogate kršćanske obitelji iz Jeruzalema, prešla je na islam nakon vjenčanja s Arafatom 1990. Njihova kći Zahwa rođena je 1995.

WASHINGTON

Pentagon je osnovao obavještajnu službu zaduženu za provedbu tajnih akcija u inozemstvu, koja je pod izravnom kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, piše u nedjelju The Washington Post. Služba funkcionira pod nazivom Jedinica za stratešku potporu, a već dvije godine djeluje u Iraku i Afganistanu, piše Post pozivajući se na pouzdane dokumente i intervjue s anonimnim članovima službe. U poruci upućenoj početkom godine na Rumsfeldovu adresu se kaže kako je agencija u ovome trenutku koncentrirana na "potencijalne ciljeve, poput Somalije, Jemena, Indonezije, Filipina i Gruzije", piše list.

NAIROBI

Najmanje je 14 osoba poginulo, a stotine ljudi napustile su svoja sela tijekom sukoba koji su u petak izbili između dvaju plemena zbog pristupa vodi u dolini Rift u Keniji, priopćila je u nedjelju policija. Sukobili su se mladi pastiri iz plemena Masai i seljaci iz Kikuyua na području Mai Mahiu, šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Nairobija. Seljani navode da su mladići u sukobu rabili lukove i strijele, koplja, noževe i metalne poluge i da se sukob zaoštrio u subotu, napose na područjima uz Mont Mongonot. Više stotina seljana iz obaju plemena napuštaju trenutno to područje, a u subotu je zapaljeno više desetaka kuća. Cesta koja povezuje kenijsku prijestolnicu i poznati rezervat Massai Mara zatvorena je, a napadnuti su i turisti koji su krenuli na safari, tvrde svjedoci. Sukob je izbio kada su pastiri iz plemena Masai zauzeli farmu tamošnjeg čelnika Kikuyua kojeg su optužili da je skrenuo tok rijeke Ewaso Kedong kako bi natopio svoju njivu i tako isušio rijeku na kojoj se pojila stoka Masaija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙