FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 2. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Na području Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati otvorena su 42 biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji ili se u njoj zateknu na dan izbora moći glasovati za predsjednika Republike Hrvatske.

BiH je država u kojoj je otvoren najveći broj birališta za dijasporu jer u njoj živi najveći dio od oko 400.000 hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske.

Kao i na svim drugim biračkim mjestima, glasovanje bi i ovdje trebalo trajati do 19 sati a u naputku hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu birači se podsjećaju kako u slučaju da nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nisu upisani u birački popis osim dokaza o hrvatskom državljanstvu trebaju imati i dokaz o prebivalištu u inozemstvu.

BEOGRAD

Biračka mjesta za državljane Republike Hrvatske koji će u Srbiji i Crnoj Gori glasovati za predsjedničke izbore otvorena su jutros u sedam sati.

Hrvatski državljani mogu glasovati na sedam mjesta: u veleposlanstvu i konzulatu RH u Beogradu, u Novom Sadu i Somboru, Sremskoj Mitrovici i generalnom konzulatu u Subotici, te u Crnoj Gori u generalnom konzulatu u Kotoru.

Kako je ranije najavilo veleposlanstvo RH u Beogradu, biračka mjesta će u nedjelju biti otvorena od sedam ujutro do 19 sati.

PARIZ

Francuska će poslati nosač helikoptera "Jeanne d'Arc" i fregatu "George Leygues" u Aziju u ponedjeljak radi hitne pomoći zemljama pogođenima plimnim valovima, izjavila je francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie, u intervjuu tjedniku Journal du dimanche.

"Hitno moramo izbjeći zdravstvenu katastrofu", kazala je ministrica i najavila "slanje vojnog Airbusa A310 u ponedjeljak" s 12 tona opreme za čišćenje voda i lijekove", kao i nosač helikoptera i fregatu, s medicinskim ekipama (16 liječnika), operacijskim potrepštinama i pet helikoptera".

Francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villelpin najavio je otvaranje "poljske bolnice na Sumatri" kao i pokretanje misije "identifikacije žrtava zahvaljujući posebnim ekipama policije i žandarmerije koje se nalaze na Tajlandu i u Šri Lanki" u izjavi koju je objavio Journal du dimanche.

MOSUL

Novi kontingent američkih vojnika stigao je u Mosul radi jačanja sigurnosti u tom gradu koji potresa nasilje uoči iračkih općih izbora, piše u nedjelju u vojnom priopćenju.

"Vojnici 82. zračno-desantne divizije djelovat će pod zapovjedništvom i nadzorom Task Force Olympia u okviru multinacionalne brigade raspoređene na sjeveru Iraka", dodaje se u tekstu. Po navodima američke tv postaje CNN, koja citira vojne dužnosnike, broj dodatnih vojnika u Mosulu mogao bi doseći 6.000 do 8.000. Pentagon je nedavno najavio povećanje broja američkih vojnika u Iraku kako bi dosegao 150.000 tijekom predizbornog razdoblja.

GAZA

Izraelska vojska u nedjelju je priopćila da prekida operaciju u izbjegličkom kampu Khan Younis na području Gaze tijekom koje je ubijeno 12 Palestinaca.

Trodnevnu operaciju Izraelci su poduzeli protiv palestinskih boraca koji su iz tog izbjegličkog kampa ispaljivali rakete i minobacačke granate na izraelski teritorij, priopćili su izraelski izvori.

Palestinski izvori navode da su izraelski vojnici tijekom upada uništili tržnicu i nekoliko kuća za koje su tvrdili da služe kao skrovište gerilcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙