FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 2. siječnja (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30sati.
ZAGREB, 2. siječnja (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

NEW YORK - Podjela pomoći unesrećenima u Aziji glavni je izazov ekipama zbog "logističkog začepljenja" na terenu, rekao je u subotu dužnosnik Ujedinjenih naroda Jan Egland. Koordinator hitne pomoći UN-a rekao je da je sada najveći problem "logističko začepljenje".

"Pomoć vojske ili civilne službe sigurnosti iz nekoliko zemalja danas je zlata vrijedna", rekao je.

"Sredstva komunikacija i prijevoza su odjednom nestala. Trebamo puno helikoptera za transport što je jako skupo. Isporuke pomoći zrakoplovima su otežane zbog uništenih pista za slijetanje", dodao je.

Egland drži da će za akciju pomoći unesrećenima nakon potresa i razornih tsunamija koji su prije 6 dana pogodili područje južne Azije biti potrebno dovesti nosače helikoptera kako se ne bi opteretile zračne luke. Bit će potrebne i ekipe za kontrolu zračnog prometa, stotinjak brodova, nekoliko stotina kamiona, jedinice za pročišćavanje vode, veliki transportni zrakoplovi tipa C-17 ili manji kao C-130, te tisuće električnih generatora.

WASHINGTON - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u subotu da će u četvrtak otputovati u Indoneziju kako bi koordinirao međunarodnu pomoć za unesrećene u tsunamiju koji je prije šest dana poharao obalu više zemalja Indijskog oceana. Kako je rekao u intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC, koji treba biti emitiran u nedjelju, "obnova će stajati milijarde dolara" i trajat će pet do deset godina, ovisno o zemlji. U Džakarti će Annan biti istoga dana kad se tamo održava međunarodni summit zemalja donatorica Aseana i drugih zemalja.

"Dakle, otputovat ću u Džakartu kako bi od tamo uputio poziv za pomoć i surađivat ću s dužnosnicima regije koji su također spremni odigrati svoju ulogu", dodao je Annan.

CRAWFORD - Američki predsjednik George Bush naredio je u subotu da američke zastave na tijekom pet dana budu spuštene na pola koplja u znak sjećanja na žrtve tsunamija koji je prije šest dana pogodio južnu Aziju. U izjavi Bijele kuće objavljenoj u Crawfordu gdje se predsjednik nalazi na odmoru na svom ranču, Bush je naredio da zastave od ponedjeljka do petka budu na pola koplja na svim američkim javnim ustanovama i vojnim zgradama, kao i na veleposlanstvima i brodovima mornarice. Bush je također iskoristio svoje tjedno obraćanje javnosti kako bi naglasio potrebu za privatnim donacijama regiji gdje su ogromni valovi koji su uslijedili nakon potresa jačine 9.0 stupnjeva po Richterovoj ljestvici usmrtili, po posljednjim podacima, možda i 150.000 ljudi.

BUENOS AIRES - Šest zatvorenika poginulo je u subotu u požaru koji je izbio u argentinskom zatvoru nakon što je jedan zatvorenik zapalio madrac zbog neuspjelog pokušaja bijega, kažu izvješća argentinskih medija. Požar se proširio po zatvoru u gradu Lisandro Olmos, 90 kilometara južno od Buenos Airesa. Žrtve su se ugušile, kažu izvješća, a policija nije ni potvrdila ni zanijekala događaje. U argentinskim prenapučenim zatvorima često izbijaju sukobi između zatvorenika i stražara koji nerijetko prekoračuju svoje ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙