FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muslimani mole za zaštitu od katastrofa

MEKA, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od dva milijunamuslimanskih hodočasnika koji su se u srijedu okupili na brdu Arafatblizu Meke molili su za spas nakon katastrofe koja je krajem prosincazadesila južnu Aziju gdje su tsunamiji odnijeli 170.000 života.
MEKA, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika koji su se u srijedu okupili na brdu Arafat blizu Meke molili su za spas nakon katastrofe koja je krajem prosinca zadesila južnu Aziju gdje su tsunamiji odnijeli 170.000 života.

Većina je vjernika tražila od Boga oprost i bolju budućnost. "Molim Boga da u budućnosti spriječi katastrofe koje se događaju muslimanima", kazao je jedan etiopski hodočasnik.

Muslimani vjeruju da će im molitve biti uslišane ako budu izrečene unutar svete zone na brdu Arafat, mjestu gdje je prorok Muhamed održao posljednju propovjed prije 1400 godina.

Saudijska je Arabija pojačala sigurnosne mjere za ovogodišnji hadž, bojeći se stampeda i terorističkih napada.

Oko 50.000 policajaca i 7.000 pripadnika specijalnih snaga raspoređeno je oko Meke kako bi spriječili stampeda - u kojem je prošle godine poginulo 250 osoba - prosvjede i terorističke napade. Do sada je hodočašće prošlo bez incidenata.

Vlada strahuje od prosvjeda hodočasnika iz Irana, ali i iz Libije koju Rijad optužuje da pokušava ubiti saudijskog princa Abdullaha.

Vlasti su objavile da su izdale dozvolu za približno 500.000 vjernika iz Arabije i za oko 1,6 milijuna izvan Saudijske Arabije, ali moglo bi se dogoditi da velik broj drugih hodočasnika pokuša neovlašteno uvući.

Petodnevni obred hadža počinje u utorak, a okupljanje na Arafatu, gdje je islamski prorok Muhamed održao svoju zadnju propovijed, pada u srijedu, prema lunarnom kalendaru kojim se ravna muslimanski svijet. Trodnevni blagdan koji slijedi nakon hadža, Kurban Bajram (Eid Al-Adha) - gozba žrtvovanja - slavit će se od četvrtka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙