FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hadž: Počelo okupljanje više od dva milijuna hodočasnika

MEKA, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od dva milijunamuslimanskih hodočasnika počelo se u utorak okupljati na ravnici Minakod Meke u Saudijskoj Arabiji kako bi sudjelovali u hadžu -petodnevnom obrednom hodočašću na najsvetija mjesta islama.
MEKA, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika počelo se u utorak okupljati na ravnici Mina kod Meke u Saudijskoj Arabiji kako bi sudjelovali u hadžu - petodnevnom obrednom hodočašću na najsvetija mjesta islama.

Ove godine hadž ima veliko značenje za hodočasnike iz južne Azije, gdje živi najveći dio od milijardu muslimana, a nakon što je to područje u prosincu prošle godine poharao tsunami i odnio 175.000 života.

Saudijska Arabija je ove godine pojačala sigurnosne mjere bojeći se mogućih terorističkih napada, ali i smrtonosnih stampeda u kojima je prošle godine poginulo 250 osoba.

Oko 50.000 policajaca i 7.000 pripadnika specijalnih snaga raspoređeni su oko Meke kako bi spriječili stampeda, prosvjede ili moguće napade.

Vlada strahuje od prosvjeda hodočasnika iz Irana, ali i iz Libije koju Rijad optužuje da pokušava ubiti saudijskog princa Abdullaha.

Saudijski ministar za hadž kazao je da bi oko 3 milijuna hodočasnika moglo sudjelovati u svečanostima u srijedu na brdu Arafat i u ravnici Mina izvan Meke.

Vlasti su objavile da su izdale dopuštenje za oko 500.000 vjernika iz Arabije i za oko 1,6 milijuna izvan Saudijske Arabije, ali moglo bi se dogoditi da velik broj drugih hodočasnika pokuša neovlašteno uvući.

Petodnevni obred hadža počinje u utorak, a okupljanje na Arafatu, gdje je islamski prorok Muhamed održao svoju zadnju propovijed, pada u srijedu, prema lunarnom kalendaru kojim se ravna muslimanski svijet. Trodnevni blagdan koji slijedi nakon hadža, Kurban Bajram (Eid Al-Adha) - gozba žrtvovanja - slavit će se od četvrtka.

Hadž je jedan od pet stupova islama i obvezan je za svakog tjelesno sposobnog muslimana koji ima dovoljno sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙