FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ovogodišnjem hadžu očekuje se tri milijuna vjernika

DUBAI, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Na ovogodišnjem hodočašću u Meku(hadž) moglo bi se okupiti čak tri milijuna vjernika, odnosno milijunviše od uobičajenog prosjeka, objavio je u ponedjeljak saudijskidnevnik Arab News.
DUBAI, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Na ovogodišnjem hodočašću u Meku (hadž) moglo bi se okupiti čak tri milijuna vjernika, odnosno milijun više od uobičajenog prosjeka, objavio je u ponedjeljak saudijski dnevnik Arab News.

List navodi riječi saudijskog ministra za hadž Iyada Madanija da se ove godine očekuje 1,6 milijuna hodočasnika iz inozemstva i oko pola milijuna iz same Saudijske Arabije, ali bi u srijedu na brdo Arafat moglo doći još nekoliko stotina tisuća vjernika iz područja oko Meke. "Tog dana bi moglo biti oko tri milijuna ljudi", smatra Madani.

Petodnevni ritual hadža počinje u utorak, a okupljanje na Arafatu, gdje je islamski prorok Muhamed održao svoju zadnju propovijed, pada u srijedu, prema lunarnom kalendaru kojim se ravna muslimanski svijet. Trodnevni blagdan koji slijedi nakon hadža, Eid Al-Adha - gozba žrtvovanja - slavit će se u četvrtak.

Hadž je jedan od pet stupova islama i obvezan je za svakog tjelesno sposobnog muslimana koji ima dovoljno sredstava.

Prošlogodišnji hadž obilježila je tragična pogibija 251 hodočasnika u stampedu vjernika, što je predsjednik Velikog vijeća ulema i glavni saudijski muftija šeik Abdel Aziz Al Šeik, pripisao "volji Boga", ali i najavio kako će vijeće "morati pronaći rješenje kako bi se slični događaji izbjegli u budućnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙