FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

BAGDAD

Pobunjenici u Iraku objavili su u utorak snimku osmorice kineskih talaca i zaprijetili da će ih ubiti u idućih 48 sati ne objasni li kineska vlada svoju ulogu u Iraku, a kineska agencija Xinhua potvrdila je tu vijest.

Otmičari su rekli da zarobljeni Kinezi rade za jednu od kineskih kompanija koje pomažu u izgradnji američkih kapaciteta u Iraku te pozvali kineske vlasti da u roku od 48 sati objasne svoju poziciju kad su u pitanju ti i drugi Kinezi, a u protivnom će ubiti zarobljenike.

Gerilci tvrde da su iz Nuamaanske brigade islamskoga otpora. Zarobljeni Kinezi građevinski su radnici, objavila je državna agencija Xinhua podatke kineskoga veleposlanstva u Bagdadu. Prema toj vijesti, nestali su prošli tjedan, na putu u Jordan.

RIM

Sirijski katolički nadbiskup iračkog grada Mosula, monsignor Basile Georges Casmoussa, kojega su u ponedjeljak oteli naoružani ljudi upavši u njegovu biskupiju, oslobođen je u utorak, doznaje se iz više izvora.

Otmičari su zatražili 200 tisuća dolara za oslobađanje Casmoussa, a za sada nije poznato da je tražena suma i plaćena. Također još uvijek nije poznato tko su otmičari, kao ni razlog otmice katoličkog nadbiskupa.

Papa Ivan Pavao II. izrazio je veliko zadovoljstvo viješću o oslobađanju biskupa, rekao je šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls.

BAGDAD

Katolički vjernici u Iraku, kojima je jedan biskup u ponedjeljak bio otet a u utorak oslobođen, pripadnici su nekoliko brojčano malih zajednica i čine oko 3 posto od 22 milijuna stanovnika.

Prema vatikanskoj agenciji Fides, najveću zajednicu čine pripadnici Kaldejske katoličke crkve, nastale sjedinjenjem nestorijanskih kaldejaca s Katoličkom crkvom 1553. godine. Kaldejska katolička crkva zadržala je istočno-sirijski obred, te sirijski jezik u liturgijskim slavljima, a u poučavanju vjeronauka služi se arapskim jezikom. Crkva okuplja oko 700.000 vjernika.

Sirijski katolici druga su po veličini katolička zajednica u Iraku i broje oko 75.000 pripadnika. Njih oko 30.000 živi u području oko Bagdada, a 45.000 oko gradova Mosula i Kirkuka, prema Fidesu.

U Iraku živi i katolička zajednica od otprilike 2.000 vjernika, a riječ je o Armenskoj katoličkoj crkvi, zvanoj i gregorijanskoj po utemljitelju sv. Grguru Prosvjetitelju.

Aktivna je i jedna katolička crkva koja ispovijeda na latinskom jeziku i broji oko 2.500 vjernika. Ta je zajednica rezultat višestoljetnog rada katoličkih misionara u Iraku koji su liturgiju služili na latinskom jeziku i dolazili su iz različitih redova: dominikanaca, karmelićana, salezijanca, franjevaca.

MEKA

Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika počelo se u utorak okupljati na ravnici Mina kod Meke u Saudijskoj Arabiji kako bi sudjelovali u hadžu - petodnevnom obrednom hodočašću na najsvetija mjesta islama.

Ove godine hadž ima veliko značenje za hodočasnike iz južne Azije, gdje živi najveći dio od milijardu muslimana, a nakon što je to područje u prosincu prošle godine poharao tsunami i odnio 175.000 života.

Saudijska Arabija je ove godine pojačala sigurnosne mjere bojeći se mogućih terorističkih napada, ali i smrtonosnih stampeda u kojima je prošle godine poginulo 250 osoba.

Oko 50.000 policajaca i 7.000 pripadnika specijalnih snaga raspoređeni su oko Meke kako bi spriječili stampeda, prosvjede ili moguće napade.

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II. primio je u utorak u Vatikanu 160 židovskih čelnika, rabina i kantora iz čitavog svijeta, a taj je sastanak opisan kao najveća audijencija u Vatikanu koju je Papa dao predstavnicima židovske vjere, piše izraelski list "Ha'aretz".

Sastanak je organiziran kako bi se predstavnici židovske vjere zahvalili Papi na njegovom radu s ciljem poboljšavanja odnosa između rimokatolika i Židova.

Ivan Pavao II, porijeklom Poljak, bio je prvi papa koji je ikada kročio u sinagogu, a tijekom njegova papinstva Vatikan je uspostavio diplomatske odnose s Izraelom. Sveti Otac posjetio je Izrael 2000. godine.

BRUXELLES

Izrael bi trebao nastaviti kontaktirati s novim palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom unatoč ponovnom nasilju u pojasu Gaze, priopćeno je u utorak iz Europske unije uoči posjeta EU-ovih dužnosnika regiji.

Izraelski premijer Ariel Sharon nedavno je prekinuo veze s Abasom, nedavno izabranim nasljednikom pokojnog predsjednika Jasera Arafata, jer nije uspio spriječiti napade palestinskih militanata na Izrael.

"Pozivamo Izrael da Abasu da šansu", rekao je novinarima luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn čija zemlja tijekom predstojećih šest mjeseci predsjedava EU-om, nakon razgovora s predstavnicima odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

MOSKVA

Predsjednik ruske Dume Boris Grizlov rekao je novinarima u utorak da ne vidi "nikakve osnove" za ostavku ruske vlade koju traže komunisti zbog neuspješnog provođenja socijalne reforme koja je izazvala velike prosvjede u zemlji, objavili su ruski mediji.

Val prosvjeda umirovljenika pogodio je Rusiju početkom mjeseca kada je na snagu stupio zakon kojim se socijalne povlastice naslijeđene iz bivšeg SSSR-a zamjenjuju financijskom pomoći samo za one najsiromašnije u sklopu socijalne reforme.

Grizlov je također rekao da nitko nije postavio pitanje ostavke vlade na sastanku Vijeća Dume u utorak, javila je agencija Itar-Tass.

LONDON

Broj Britanaca koji su vjerojatno smrtno stradali u azijskom tsunamiju iznosi 299, prema podacima Foreign Officea u utorak, koji je smanjio prethodne podatke, potvrđene ili vjerojatne, od 349 mrtvih.

Potvrđeni broj mrtvih povećao se s 52 na 53, koliko ih se dodaje vjerojatnim žrtvama od 246.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je broj Britanaca o kojima nema vijesti i koji su se mogli naći u zemljama opustošenim tsunamijem 26. prosinca također pao, s 464 na 413.

Prema posljednjim podacima, u potresu jakosti 9 stupnjeva po Richteru i u tsunamiju koji je uslijedio nakon potresa, u osam zemalja južne Azije te u pet zemalja istočne Afrike poginulo je ukupno 175.475 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙