FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora Šeks: Odvagnite inicijative o istražnim povjerenstvima

ZAGREB,19. siječnja 2005.(Hina) - Pozivom predsjednika Hrvatskogasabora Vladimira Šeksa predlagateljima osnivanja istražnihpovjerenstava da odvagnu svoje inicijative završio je današnji sukobzbog istražnih povjerenstava, koji je obilježio današnji početak 12.saborske sjednice.
ZAGREB,19. siječnja 2005.(Hina) - Pozivom predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa predlagateljima osnivanja istražnih povjerenstava da odvagnu svoje inicijative završio je današnji sukob zbog istražnih povjerenstava, koji je obilježio današnji početak 12. saborske sjednice.

Predsjednik Sabora ujedno je najavio da bi možda već sutra moglo biti imenovano novo povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Najnoviji sukob zbog povjerenstava počeo je kad je predsjednik Hrvatskog sabora izvijestio da su zastupnici Šime Lučin (SDP) i Zlatko Kramarić (LS) povukli potpise s HNS-ova prijedloga da se osnuje povjerenstvo koje bi istražilo način stjecanja imovine premijera Ive Sanadera i ministra u ostavci Miomira Žužula, te predložio da se ta točka skine s dnevnog reda.

Naime tim povlačenjem ostalo je nedovoljno potpisa da bi se raspravljalo o tom prijedlogu.

Po saborskom Poslovniku prijedlog mora svojim potpisima podržati jedna desetina zastupnika, a što, nakon povlačenja potpisa Lučina i Kramarića nije ispunjeno.

Tomu se usprotivio Dragutin Lesar (HNS), rekavši da ni u saborskom Poslovniku, ni u Zakonu o istražnim povjerenstvima nema odredbe koja predviđa mogućnost povlačenja potpisa.

Na to mu je zastupnik Frano Matušić (HDZ) odgovorio kako HNS i Libra svojim ustrajavanjem u osnivanju povjerenstva za HDZ-ove dužnosnike "zapravo žele skrenuti pozornost s afera u koje su upleteni HNS-ovci Srećko Ferenčak i Radimir Čačić".

Matušić je ponovio svoje stajalište da treba osnovati povjerenstvo za Vesnu Pusić, Jozu Radoša, Sreća Ferenčaka i Dragutina Lesara.

Suprotno tim stajalištima zastupnik Damir Kajin (IDS) rekao je kako bi trebalo prestati ratovati preko povjerenstava, ocijenivši da ona neće ništa istražiti, osim što će se pojedinci oblatiti. Napomenuo je da bi svi dužnosnici morali položiti svoje imovinske kartice, a mjerodavna tijela zatim obaviti svoj posao.

Slično je stajalište i zastupnika Ivice Račana (SDP), koji je najavio da će za dva dana u proceduru poslati zakonski prijedlog da svi državni dužnosnici polože račun o stjecanju imovine. To je, kaže, "jedini način da se iziđe iz sadašnjeg stanja, da se sačuva obraz, te pomogne da Sabor i Vlada dobiju zaslužen ugled".

I premijer Ivo Sanader slaže se da treba potvrditi vjerodostojnost hrvatske politike. Najavio je kako će Vlada poduprijeti prijedlog da svi dužnosnici obrazlože kako su stekli imovinu te da to stave na uvid javnosti. Premijer Sanader je s skladu s tim izrazio spremnost da se istraži i njegova imovina.

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙