FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: poslovničke izmjene bitno će osnažiti ulogu Sabora

ZAGREB,13. siječnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeksocijenio je danas da će izmjene saborskog Poslovnika, koje su ovihdana dogovorili parlamentarni klubovi, "bitno osnažiti ulogu Sabora uodnosu na izvršnu vlast".
ZAGREB,13. siječnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da će izmjene saborskog Poslovnika, koje su ovih dana dogovorili parlamentarni klubovi, "bitno osnažiti ulogu Sabora u odnosu na izvršnu vlast".

Šeks je, na konferenciji za novinare, pojasnio da će izmijenjeni Poslovnik saborskom plenumu omogućiti da raspravlja o zakonskim prijedlozima neovisno o tome je li se o njima očitovala Vlada ili nadležno saborsko tijelo.

"Osobno sam inzistirao na najčišćem i najtvrđem odnosu, jer su sve dosadašnje vlade, unatoč zakonskoj obvezi, po političkoj procjeni odlučivale hoće li se i kad očitovati o zastupničkim prijedlozima", rekao je.

Šeks očekuje da će dogovorene izmjene u potpunosti otkloniti zapreke koje su do sada uočene u radu Sabora.

Konačnu odluku o poslovničkim izmjenama saborsko će Predsjedništvo donijeti na sjednici u ponedjeljak, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav istoga bi dana trebao pristupiti izradi prijedloga izmjena Poslovnika, najavio je Šeks.

Izvijestio je i da je HDZ ostalim klubovima predložio da odustanu od "rata istražnim povjerenstvima", te da istragu o slučajevima koje su trebala istražiti ta povjerenstva prepuste Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Hoće li, i u kojoj mjeri, predlagatelji prihvatiti tu inicijativu, ovisit će o njihovoj političkoj zrelosti", kazao je Šeks, ocjenjujući da "politička prepucavanja između pojedinih stranaka ne treba rješavati kroz istražna povjerenstva".

Najavio je da će novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti imenovan već u slijedeću srijedu.

Sabor će zasjedanje započeti 19. siječnja, a nakon trodnevnog rada, predviđena je jednotjedna stanka, nakon koje će parlament neprekidno raditi gotovo mjesec dana, izvijestio je Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙